Изложби

"Невидими градове" - съвременна португалска фотография. Пауло Нозолино и Жозе Мануел Родригеш

9 октомври – 9 ноември 2018, Двореца

"Невидими градове" - съвременна португалска фотография. Пауло Нозолино и Жозе Мануел Родригеш

Пауло Нозолино (1955), Пунто Фихо, 1986

 

◊ ПОКАНА

Националната галерия

и

Посолството на Португалия, Камойнш София

представят

Невидими градове

Съвременна португалска фотография

Пауло Нозолино и Жозе Мануел Родригеш

9 октомври – 9 ноември 2018

Откриване на 9 октомври, вторник, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър І“

 

Селекцията от фотографии на двамата автори представлява един разказ на модерната португалска фотография. Изложбата се състои от 40 черно-бели снимки, част от колекцията на Португалския център по фотография (http://www.cpf.pt/) и текстове от португалския поет Ал Берто.

Пауло Нозолино (1955, Лисабон) е една от централните фигури в съвременната фотография. Неговият поглед ни сблъсква със самотата на големия град, изолацията и разрухата на модерното общество. Остри контрасти, силни светлини и тъмна палитра са основен негов инструмент.

Експресивен символизъм е фокусът на изкуството на Жозе Мануел Родригеш. Той запечатва контраста между времето и безвремието чрез лирични теми като променящи се природни картини, естествената красота и взаимовръзката между видимо и невидимо.

Изложбата има за цел да представи на българската публика двама от най-реномираните португалски фотографи днес и да отвори прозорец към португалската съвременна култура, построявайки мостове между двете държави и създавайки диалог между различни форми на изкуството. С това събитие португалският културен и езиков център Камойнш София обогатява културните си събития в столицата и достига до по-широка публика чрез творбите на водещи европейски артисти. През ноември Камойнш София ще отпразнува своя пети рожден ден.

• На 10 октомври, от 18.00 часа, ще има беседа с Жозe Мануел Родригеш. Всеки заинтересован би могъл да присъства и да поговори с фотографа, и да научи повече за неговата работа.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
08.10.2018 г. 18:49
Етикети:
изложбаДворецаНационална галерия
Жозе Мануел Родригеш
Пауло Нозолино
Съвременна португалска фотография
Невидими градове
Посетено:
1130
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28347-nevidimi-gradove-savremenna-portugalska-fotografiya-paulo-nozolino-i-zhoze-manuel-rodrigesh