Изложби

Фотографски изложби на Ани Петрова в София и Бургас

Портрети на значими личности от областта на културата

Фотографски изложби на Ани Петрова в София и Бургас

 

◊ СЪБИТИЕТО

Две фотографски изложби - в София и Бургас открива почти едновременно фотографката Ани Петрова, която показва общо 66 портрета на значими личности от областта на културата. Всичките те притежават нещо характерно за работата на дългогодишната фоторепортерка на в. ”Новинар”, а именно, че тя съумява да съчетае рефлекса на репортера и майсторството на портретиста, за да представи в най-добрата светлина тези личности. „Обичам хората да са спокойни докато ги снимам и да изглеждат красиви в кадър, за да ги представя по най-добрия начин”, така обобщава тя своя подход към снимането.

Първата изложба Ани Петрова открива на 4 октомври 2018 г. в клуб „Максим” в София. Посетителите ще видят 29 цветни снимки на известни джазмени, направени през последните осем години. Експозицията е част от програмата на тазгодишното издание на джаз фестивала "Жълтите павета", чийто домакин по традиция е Театър „Българска армия”. Артистичният директор на феста Теодосий Спасов е избрал за тема на петото издание: Еврейското присъствие в световния джаз.

От хиляди кадри, авторката селектира 134 и от тях най-трудно й било да избере тези близо 30 за експозицията, обяснява тя. В нейния обектив попадат Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Пати Остин, Стунджи, Лиза Симон, изпълнителката на фадо Силвия и други по време на техни концертни изпълнения. Тя особено се гордее със снимката на Патрисия Каас от едно от нейните гостувания в България. На тъмната сцена се вижда само обляното от прожекторите лице на известната певица, облечена в спуснато до земята кожено палто. Самата френска звезда толкова харесва снимката, че я включва в един от своите албуми.

Запознатите знаят колко трудно се снима по време на концертно изпълнение. Освен че трябва да се съобразяваш с краткото време, което се дава за снимки, трябва да мислиш за спецификата на сценичното осветление и да познаваш навиците на изпълнителя, за да може да го „хванеш” в типичен за него момент, жест. „Осланям се много на интуицията си, която съм развила в дългогодишния си опит като фоторепортер“, признава Ани. „Гледах да има изразителност в лицата и това бе главният критерий при подбор на снимките. Освен че са добри изпълнители, те имат и красиви лица и точно това исках да покажа. Снимката трябва да говори и с визията”, обяснява тя.

Втората изложба с 37 черно-бели фотопортрета Ани Петрова открива в Бургас на 10 октомври в Експо център „Флора”. Експозицията е част от второто издание на Фестивала на изкуствата „Порт Прим Арт Фест 2018”. Някои от снимките са правени много отдавна, още преди 22 години, защото авторката е искала да подбере фотоси на някои от най-известните личности, свързани с Бургас. За селекцията й помага художникът Стефан Божков, артистичен директор на феста.

Тя е имала шанса да снима Христо Фотев в последното му жилище в София с любимото му куче, Георги Баев в столичната галерия „Арт 36”, Стоян Цанев, Наум Шопов, Георги Калоянчев и др. Особено ценни за нея са снимките на Георги Черкелов, направена в с. Ъглен, където известният актьор живеел през лятото, и на Петър Слабаков и Цветана Гълъбова в тяхното село Бериево. „Много са ми скъпи тези снимки, защото имах късмета да вляза в техните домове и шанса да прекарам с тях малко по-дълго време. Те се отпуснаха, не позираха, допуснаха ме близо до себе си и мисля, че затова се получиха много хубави снимки. От някои имам по цели серии, но няма как да ги покажа”, казва в заключение Ани Петрова.

Изложбите ще продължат само няколко дни, но си заслужава да бъдат видяни, защото те са отражение на живота на някои от най-известните ни личности в областта на културата. 

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
03.10.2018 г. 12:37
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28325-fotografski-izlozhbi-na-ani-petrova-v-sofiya-i-burgas