Изложби

"Цветен свят" - изложба на Ривка Узиел

1-12 октомври 2018, Галерия-книжарница "София Прес"

"Цветен свят" - изложба на Ривка Узиел

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия-книжарница "София Прес"

представя

"Цветен свят"

Изложба на Ривка Узиел

1-12 октомври 2018

Откриване на 1 октомври, понеделник, 18.00 часа, Галерия-книжарница "София Прес", ул. “Славянска” 29

Изложбата се осъществява със съдействието на Посолството на Държавата Израел в България.

 

"Цветен свят"

Художничката  от Израел Ривка Узиел гостува в София за пореден път със своя самостоятелна експозиция под надслов “Цветен свят” в галерия „София прес“. Платната на Ривка Узиел са с ярки и контрастни багри. Те излъчват една особена емоционалност и чувства, които извират от сърцето й.

Ривка Узиел е родена в  България през 1938 г. Детството й преминава в родния й град Ямбол и в Поморие, където семейството й е изселено, а през 1949 г. те всички заминават за Израел. “Живеехме в Поморие в къщата на едно арменско семейство точно на брега. Баща ми беше изпратен на принудителна работа първо в Кърджали, а после в Поморие и ни разрешиха да бъдем с него. Беше завършил фармация в Страсбург и работеше  като аптекар. Той беше и музикант, свиреше на цигулка, когато живеехме в Ямбол, композираше оперети. В първите години, след като заминахме за Израел, баща ми свиреше в симфоничния оркестър в Тел Авив, след което продължи да работи като аптекар. Наскоро направих няколко нови колажа, посветени на него, в които използвам нотните му партитури и фотоси на цигулки”, споделя Ривка Узиел. Сега тя живее в Реховот край Тел Авив със семейството си, като има четири деца и тринадесет внука.

Ривка Узиел има зад гърба си сериозно хуманитарно образование по еврейска литература и библейски изследвания в Университета на Тел Авив, както и художествено образование във Висшето художествено училище “Клишер” - Тел Авив. След дългогодишна работа като преподавател в средно училище, Ривка Узиел се отдава изцяло на творчеството. Художничката е правила множество самостоятелни изложби в Израел, Конго, Заир и България, участвала е в групови изложби в Израел, Африка и Америка. Произведенията й се намират в ред обществени институции и частни колекции по света, сред които Научния институт “Вайцман” в Израел. Ривка Узиел е член на Съюза на художниците и скулпторите в Израел, на Съюза на дейците на изкуството на Уганда. Преподава на доброволни начала в художествения факултет на университета “Макарера” в Кампала, Уганда и е куратор на галерията в университета.

“Можеш да започнеш да рисуваш късно, но важното е да го правиш професионално и от дъното на душата си. Изкуството е език - трябва да знаеш да четеш, за да си художник или критик. Картината се прави като композиция, както се създават музикалните произведения. Трябва да има хармония, цветовете да звучат заедно, като една симфония. Това не се постига лесно. Всеки един художник е авантюрист и дете в сърцето си. Който е истински художник, има дар, който му е даден от Бога. Той може да направи с това много или малко. Когато създавам една творба, чувствам, че тя ми говори, получава се диалог и аз вървя с нея. Веднъж излиза каквото харесвам,  друг път не, но винаги работата е истинска. Ако работата не е истинска, ако не идва отвътре, няма смисъл. Ти създаваш оригинал, подписваш се под него и той трябва да е истински и искрен. Моето произведение е огледало на мен самата и на обкръжаващата действителност. Трябва да бъдеш готов да се изложиш пред погледа на околните – пред погледа на приятелите, но и пред погледа на критиците и да кажеш – “Това съм аз, това е моята работа, аз й отдавам почит и я показвам пред вас...” Когато правя едно ново произведение, аз създавам нещо ново, извършвам акта на сътворението, както Бог е направил. Това е голяма отговорност и трябва да не лъжеш себе си и другите. Винаги работя върху няколко платна едновременно. Когато се измориш, правиш грешки, не виждаш реално. Връщам се отново към платната, гледам, преценявам и продължавам. Когато реша един творчески проблем с една творба, има резултат и после знам как да го реша и при другите. Като че ли свиря на няколко инструмента – флейта, контрабас, много лирично и много силно. Използвам акварел, акрил, колаж... Обичам да експериментирам с нови материали, особено в моите колажи. Не работя по поръчка, а според вдъхновението си. Когато създавам една творба, аз не го правя за пари или за да се харесам. Работя, за да изразя какво мисля и чувствам, да дам възможност на хората да общуват с изкуството и с мен. Защото хората са тези, които дават живот на една картина.” 

Ралица Базайтова

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
26.09.2018 г. 18:11
Етикети:
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28285-tsveten-svyat-izlozhba-na-rivka-uziel