Изложби

Изложбата „Икигаи" представя две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари

Организирани уъркшопове ще запознаят желаещите с японските изкуства

Изложбата „Икигаи" представя две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари

 

◊ ПОКАНА
 
Изложбата „Икигаи" ще представи две от най-древните японски изкуства Кири-е и Темари и тяхното приложение. Събитието ще се проведе от 27 септември до 13 октомври в галерия „Финес" в София (ул. „Христо Белчев" № 17) и е част от Дни на японската култура 2018. Официалното откриване ще е от 18:00 ч., а входът е свободен.
 
Организирани са и съпътстващи уъркшопове за изработка на картини Кири-е и Темари. Участието в тях е възможно само след предварителна регистрация.

Събрани под общата тема „Икигаи" (превод от японски: „философия на щастието"), двете изкуства разкриват тайните и красотата на хилядолетните японски традиции. Дори на пръв поглед различни, Кири-е и Темари намират допирни точки както в символиката на елементите, така и в приложението си. В основата на създаването на творби от тези две сфери на изкуството стоят посвещението, прецизността, времето, вниманието и любовта.

В уъркшопа по Кири-е участниците ще имат възможност не само да научат повече за традициите в японското изкуство и 1400-годишната му история, но и да придобият умения в изработката на картини Кири-е със специална ръчно изрязана за това хартия. Създаването на този тип изкуство ще изиска от участниците не само голяма прецизност, но и много търпение. Уъркшоповете ще се състоят от 10:00 ч. и от 14:00 ч. на 29 септември и на 6 октомври, а максималният брой участници е 10 души. За запазване на място, желаещите трябва да пишат имейл на kirie.bulgaria@gmail.com. Цената за участие е 10 лв. 

Уъркшопът по Темари ще разкрие тайните на едно хилядолетно изкуство, започнало като съвсем обикновено изработване на топки за детски игри, но бързо превърнало се в изящен символ на приятелството и лоялността в японската култура. Техниката за изработка е изключително трудоемка именно, защото в корените си крие тайната на внимателното наблюдение на природата. Уъркшопът по Темари ще се проведе на 29 септември от 10:00 ч. и 14:00 ч. Участието е на стойност 10 лв. и изисква предварително записване на телефон: 0888 611 329

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf.
 
Заповядайте на едно от 17-те събития в София, Варна, Стара Загора и Казанлък тази година и се докоснете до уникалния дух на Япония!

* * *
 
За Дните на японската култура в България
 
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и девета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

29-ите Дните на японската култура през 2018 г. се осъществяват със съдействието на Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай" и с любезната финансова подкрепа на Astellas, Canon, FANUC, Geotechmin, Honda, JTI, KWP, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Mitsubishi Electric – ClimaCom, Moto-Pfohe, Toshiba, Toyota, Yazaki и Yokogawa – България.

Повече информация за програмата на Дните на японската култура 2018 може да намерите на: https://www.facebook.com/DaysJapaneseCulture/

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.09.2018 г. 15:47
Посетено:
1230
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28271-izlozhbata-ikigai-predstavya-dve-ot-nay-drevnite-yaponski-izkustva-kiri-e-i-temari