Изложби

Изложба „България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси“

26 септември - 30 ноември 2018 г., Военноморски музей – Варна

Изложба „България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси“

 

◊ ПОКАНА

На 26 септември (сряда), в 13.30 ч. във Военноморския музей във Варна ще бъде открита фотоизложбата „България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси“. В нея са представени любопитни кадри от фондовете на Националния военноисторически музей – София, и на филиала му Военноморския музей – Варна, които обрисуват моментната картина на взаимоотношенията между двата съюзника по време на Голямата война.

Експозицията очертава различните нива на комуникация между двете държави и динамиката на събитията отпреди 100 години с богат фотографски материал, който представя официалните срещи на върховното военно командване на двете страни, общите действия на офицерските състави, подготовката на кадри и осигуряване на техника и оръжие, бойна обстановка и парадната празничност.  Разказът за успехите и неуспехите в конфликта се преплита със страшната истина за войната – кръстовете над гробовете в общите войнишки гробища.

Откриването на изложбата е част от програмата на Научната конференция с международно участие „България – Германия. Първата световна война. Поуки за бъдещето.“, организирана от Министерството на отбраната и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и е един от акцентите в последната година от отбелязването на участието на България в Първата световна война.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 ноември 2018 г.

 

Автор:
ВММ - Варна
Публикация:
24.09.2018 г. 15:57
Етикети:
научна конференцияфотоизложбаВарнаВоенноморски музей
България и Германия през Първата световна война. Приятелство или интереси
Посетено:
1074
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28268-izlozhba-balgariya-i-germaniya-prez-parvata-svetovna-voyna-priyatelstvo-ili-interesi