Изложби

Арт Галерия "Ларго" представя Константин Антюхин с "Метаморфози / Metamorphoses"

Изложба на украинския художник във Варна

Арт Галерия "Ларго" представя Константин Антюхин с "Метаморфози / Metamorphoses"


◊ СЪБИТИЕТО
 
Арт Галерия "Ларго"
представя
 
Константин Антюхин, Украйна 
 
"Метаморфози / Metamorphoses"
 
Изложба графика, 20 септември – 08 октомври 2018
Откриване: 20 септември 2018, 18:30 ч., Арт Галерия "Ларго", Зала 2
 
На 20 септември 2018 г. от 18:30 часа в Зала 2 на галерия "Ларго" ще бъде открита самостоятелна изложба - графика на украинския художник Константин Антюхин. Експозицията носи името „Метаморфози“ и се състои от тридесет и три произведения в областта на графиката, седемнадесет от които са екслибриси. Събитието е част от съпътстващата програма на Трети международен екслибрис конкурс Варна, а Константин за второ поредно издание е член на оценяващото жури. 


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА
 
Темата за метаморфозата е любима на много художници, тъй като понятието е всеобхватно и всеки творец би могъл да представи собствена интерпретация, различна от която и да е друга. Своя трактовка Константин е изобразил в творбата „Метаморфози“, която дава и заглавието на изложбата. В нея с изкусен щрих, прецизна линия, ситно точкуване и изключително майсторство той е изобразил процеса на преобразяване на поповата лъжичка в жаба, на жабата в жена, на жената в богиня. Творба, натоварена с много символика, приканваща зрителя да гледа, открива и разгадава. А този приток на вдъхновение се е разпрострял и върху останалите творби в експозицията, където ще открием още много трансформации и изменения не само на едно същество в друго, но и на една идея на автора в друга. Графиката му „Latimeria Menadoensis” например на пръв поглед се побира в рамките на това, което знаем и с което сме свикнали - образ на една чудесно изрисувана риба. Но всъщност бързо забелязваме измененията в предмета на творбата: перките плавно се превръщат в човешки ръце с пръсти, лъскавите люспи тук-там биват преобразени в човешки очи, които, от своя страна, се трансформират в лица.
 
Творчеството на украинския майстор на графиката Константин Антюхин ще изненада българската публика с богатството на теми и със способността си да ангажира зрителя, фокусирайки го върху детайлите, символиката и проявите на въображение на автора. Творбите му са пълни с легенди, загадки, истории, митове. Много причини, които да грабнат вниманието на зрителя, карайки го да иска да разнищи всяка тайна в неговите творби.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА
 
Константин Антюхин е роден през 1965 г. в Киев, Украйна. Завършва Националната художествена академия в Украйна и оттогава работи предимно в областта на графиката и екслибриса. Антюхин се представя в множество самостоятелни и колективни изложби в престижни галерии в Сеул, Загреб, Ню Йорк, Малборк, Антверпен, Чикаго, Одеса, Утрехт, Канагава, Брюксел и др. Участията му в международни графични изложби и конкурси му носят множество награди, сред които: Диплом от второ Международно биенале на малките графични форми и екслибрис, Остров Великополски, Полша (2003), Специална награда от Международното биенале на графиката, Пекин, Китай (2003) и др. Константин Антюхин е участник в първото и член на журито на второто и третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна.
 
Международен екслибрис конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд "Култура". Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.
 
Очакваме ви на откриването на изложбата на 20 септември от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" №8. Експозицията може да бъде разгледана до 08 октомври с вход свободен.
 

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
18.09.2018 г. 20:35
Етикети:
ВарнаизложбаАрт Галерия Ларго
Метаморфози / Metamorphoses
украински художник
Константин Антюхин
Посетено:
1384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28248-art-galeriya-largo-predstavya-konstantin-antyuhin-s-metamorfozi-metamorphoses