Изложби

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова

Изложба живопис, 18 септември - 8 октомври 2018

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 18.09.2018 г. от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Виолета Радкова. Изложбата ще продължи до 08.10.2018 г.

"Художничката от страната “Deja vu” се завръща с тайнствата на новата си поредица картини. Отново случваемостта се оглежда в огледалните мистерии на интимните интериори и уличните екстериори. Двойнствен свят, в който всичко шепти едновременно „да” и „не”. Златният цвят се разтопява в различни оттенъци и усилва богатството на една художническа фантазия, която не признава граници и ограничения. Всичко е „тук” и „там”, „сега” и „утре”, за малко и завинаги. Къщи, обитаеми от романтични копнежи, натюрморти, помнещи любовни срещи, жени, чиято голота е като блян. Идеализиран мир на красивата несбъднатост, на ирационални копнежи по непостижимото, на сънища, които са отминали животи."

Краси Алексиева, 2018 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Виолета Радкова е родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална художествена академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник-сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценографски проекти в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и др. Има многобройни участия в Пражкото квадринале на сценографията.

През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката „Музика от Шатровец” от К. Илиев, режисьор Ст. Камбарев

През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „Елате ни вижте” от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и „Направи нещо Мет” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев.

През 2014 г. - наградата за сценография на Международен фестивал „Нова българска драма”, гр. Шумен.

Носител на награда „Русе” за принос в културния живот на града, както и златна значка „Русе” за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс "Мартенски музикални дни" 2016 г.

Автор: Сим Алексиев
13.09.2018 г. 15:21
Посетено: 595
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28222-galeriya-vazrazhdane-predstavya-violeta-radkova