Изложби

„Три истории+” - изложба илюстрация на Виктор Паунов

17 септември - 12 октомври 2018 г., Галерия "Стубел"

„Три истории+” - изложба илюстрация на Виктор Паунов


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Стубел"

представя

„Три истории+”

Изложба илюстрация на Виктор Паунов

17 септември - 12 октомври 2018 г.

Откриване на 17 септември, понеделник, 18:30 ч.
Галерия "Стубел" (ул. "Коста Лулчев" 2 В), София

 

Галерия "Стубел" започва своята есенна изложбена програма с разходка в една по-епизодично спираща интереса на публиката артистична зона – тази на илюстрацията и изкуството на книгата. Експозицията се нарича „Три истории+“ и неин автор е Виктор Паунов, художник-илюстратор добре познат и разпознаваем както в професионалната си среда, така и в тази на изкушените от очарованието на илюстрираната книга.

„Три истории+“, защото това е броят от образи на наскоро издадени или предстоящи за поява на книжния пазар заглавия за деца, сами по себе си достатъчно интригуващи, познавателни и забавни – „Библията за деца от 7 до 77 години“ от Артър Максуел (изд. „Нов живот“), „Котаракът Франт и загадъчният остров“ от Иван Раденков (изд. „Ентусиаст“) и „Приказка за Ежко Измишльоткин…“ от Асен Сираков (изд. „Атеа“).

Стойността на тази експозиция, завладяваща с едно сравнително необичайно за книжната илюстрация прехвърляне на образността от напечатаните страници в пространството на художествена галерия, се измерва и във възможността за надникване в света на „работилницата“ на изкуството на илюстрацията. Защото нейният автор, Виктор Паунов, освен че е един от най-активните съвременни български илюстратори, е и професор в Националната художествена академия, както и бивш ръководител на катедрата „Книга, илюстрация и печатна графика“. Това го прави отговорен спрямо публиката не само по отношение на собственото си творчество, но и като пазител на богата традиция, предаваща във времето потенциала на новите поколения творци в тази така важна за визуалната култура на обществото област.

 

Автор:
Росица Доганджиева
Публикация:
12.09.2018 г. 23:50
Етикети:
илюстрацияизложбаГалерия Стубел
Виктор Паунов
Три истории+
Посетено:
1104
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28220-tri-istorii-izlozhba-ilyustratsiya-na-viktor-paunov