Изложби

"Графика по ноти" - изложба графика и рисунка от фонда на Музея "Дом на хумора и сатирата"

13 септември - 7 октомври 2018, Музей "Дом на хумора и сатирата" - Габрово

"Графика по ноти" - изложба графика и рисунка от фонда на Музея "Дом на хумора и сатирата"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Музеят "Дом на хумора и сатирата" представя най-новата си изложба "Графика по ноти". Тя може да бъде видяна от 13 септември до 7 октомври в зала 7.

Както подсказва още името, "Графика по ноти" е посветена на музиката. И докато Габрово е домакин на 42-я Международен фестивал на камерната музика, изправени сред графичното многообразие в залата, си спомняме съкровените думи на Франц Шуберт: „Който обича музиката, никога не може да бъде напълно нещастен”.

Как са се докоснали до темата тези 21 български артисти, участници в експозицията: Недялко Абаджиев, Николай Майсторов, Марияна Калъчева, Кирил Христов, Кръстю Тодоров, Зафир Йончев, Емил Богомилов, Десислав Гечев, Досю Столаров, Греди Асса, Георги Трифонов, Веселин Дамянов, Борислав Стоев, Али Алджабари, Атанас Василев, Петър Рашков, Петьо Маринов, Пламен Пенов, Румен Рашев, Цочо Пеев, Марио Маринов? Какво ни доверяват, а може би изпяват-изсвирват със своите 33 графики и рисунки?

Мислите и вълненията, които са ги изпълвали, са предадени чрез колоритните им персонажи, най-често, разбира се – музиканти, клоуни, певци... Одушевено е присъствието и на музикалните инструменти и пред очите ни магията на музиката слива в едно човек и инструмент. Сюжетите са ту с фолклорен привкус (Пламен Пенов. „Вечерен пасторал”; Кирил Христов. „Кукери”), ту се разгръщат на цирковата арена („Цирк” и „Композиция” на Кирил Христов), ту ни поглъщат бурните ритми на дискотеките (Недялко Абаджиев. „Диско”,) а няколкото „Серенади” (Кръстю Тодоров) ни настройват романтично-очаквателно. Други графични листове ни пренасят в древността (Марияна Калъчева. „Островът на Сафо”), поднасят ни библейски (Николай Майсторов) и митични фабули (Десислав Гечев. „Съзидателната разходка на Европа из Русе”). Ще се любуваме и на финия артистизъм, с който са създадени екслибрисите на Веселин Дамянов.

В изложбата „присъства” и обичаният от няколко поколения габровски композитор, музикант, педагог и зевзек Александър Керков, артистично видян от нашия съгражданин Досю Столаров. Ще се срещнем и с още един габровец – това е Петьо Маринов, чието ранно творчество е създадено в Габрово. В избраната колекция е включен неговият „Музикален диалог II”.

Изложбата „Графика по ноти” носи много настроение, чувственост и дори човек без особено въображение може да долови леки или по-бурни музикални фрази. Разбирам Платон и споделям мисълта му: „Музиката дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко”.

 

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
11.09.2018 г. 12:30
Посетено:
1866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28204-grafika-po-noti-izlozhba-grafika-i-risunka-ot-fonda-na-muzeya-dom-na-humora-i-satirata