Изложби

"Sub Imago Dialogos" - изложба на Мария Целкинска и Анна Икономова

Галерия "Етюд", 18 септември - 06 октомври 2018

"Sub Imago Dialogos" - изложба на Мария Целкинска и Анна Икономова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Етюд" представя

"Sub Imago Dialogos"

Изложба на Мария Целкинска и Анна Икономова

Откриване на 18 септември (вторник), 18:00 ч.

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 06 октомври 2018.

 

Галерия "Етюд" има удоволствието да ви представи изложбата “SUB IMAGO DIALOGOS” (СУБ ИМАГО ДИАЛОГОС), която представя две различни серии абстрактни картини, противопоставящи подходите на двете художнички – Мария Целкинска и Анна Икономова. Това не е просто едно заглавие в духа на „мулти-култи“ явлението в Европа от последните няколко години, а търсена словесна плетеница, която описва концепцията на работа по абстрактните композиции.

IMAGO е латинска дума, означаваща ОБРАЗ. Същата дума се използва и за обозначаване на стадия на развитие при определени форми на живот (при насекомите) и представлява трансформацията, чрез която на бял свят се появява нов завършен индивид. Двете художнички не работят с образа затова картините им са „субимаго“ т.е. извън-образни. Оставяйки образа, те съсредоточават усилията към цвета, и към нуждата от изживяването на цвета, която е основна действаща сила за двете авторки:

„Решихме, че цветът ще бъде организиращата линия в работите ни и ще водим диалози с основните цветове: червено, синьо и жълто. Поставихме си цел да изследваме възможностите на цвета по отношение на това как той ще направи организация на пространството и дали е достатъчен, за да има автономно художествено въздействие.
Думата “dialogos”, взета от испанския език, разделихме на две части dia – ден, logos – думи, слово. Искахме да дадем светлина на нашето символ верую, да покажем нашия дискурс към темата за абстракцията…

Двете подхождаме към концепцията на изложбата с различни техники, като противопоставяме живописната класическа техника и дигиталната графика. Това е вторият диалог, който водим помежду си.

Надяваме се, че ще има и трети диалог – този път между картините и зрителя…“

Анна Икономова, Мария Целкинска

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Мария Целкинска е родена в гр. Видин. В момента живее и работи в София. През 2004 г. завършва професионална гимназия „Михалаки Георгиев“ (Видин), специалност „Моделиер-конструктор“ и продължава образованието си в ВСУ „Черноризец Храбър“ (Варна), специалност „Моден дизайн“. От 2016 учи в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ катедра „Визуални изкуства“ на ФНПП, специалност „Изобразително изкуство“. Има участия в няколко групови международни изложби, а през 2017 реализира първата си самостоятелна изложба в столичната галерия „GALERY 10”. Работи в областта на живописта и графиката.

Анна Икономова е дипломиран архитект, като в последните години работи в областта на илюстрацията, графичния дизайн и живописта. Има няколко спечелени конкурси и участия в групови изложби. В момента учи в специалност „Изобразително изкуство“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. В същото време Анна е преподавател по графичен дизайн в частен колеж „Св. Ариадна“ (София). Работи като свободен артист в сферата на илюстрацията и графичния дизайн.

 

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
10.09.2018 г. 16:14
Посетено:
1047
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28197-sub-imago-dialogos-izlozhba-na-mariya-tselkinska-i-anna-ikonomova