Изложби

Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков от Диско ’95 и Свилен Стефанов от XXL представят "Ленива проходимост"

Текст, фотография, живопис в ONE Monev Gallery, 4-14 септември 2018

Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков от Диско ’95 и Свилен Стефанов от XXL представят "Ленива проходимост"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

ONE Monev Gallery

представя

"Ленива проходимост"

или прерисуваната фотография като живопис

(текст, фотография, живопис)

Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков и Свилен Стефанов

04-14 септември 2018

Откриване: 04 септември, 15-20 часа – ул. „Иван Вазов“ 14, София (ъгъла на ул. „6-ти септември“)

 

"Ленива проходимост" е проект на художниците Красимир Добрев, Красимир Карабаджаков и Свилен Стефанов, които чрез текст, фотография и живопис изразяват общото си учудване и раздразнение от масовата тенденция за прерисуването и надрисуването на фотообрази в живописта.

Авторите са пределно познати на ценителите на съвременното българско изкуство. Красимир Добрев и Красимир Карабаджаков идват от нашумялата през 90-те години група „Диско ’95“ (в която участват още Кольо Карамфилов, Румен Жеков и Димитър Митовски).

Историята на Свилен Стефанов ни отвежда към друга еманация на скандалната известност от 90-те – столичната група XXL, която не се нуждае от специално представяне, особено след миналогодишната й ретроспектива в Националната галерия.

“Подобна симбиоза е изключително любопитна, предвид че през 90-те отношението между тези групи можеше да се определи като подчертано хладно. Вероятно можем да си обясним променените позиции и с появата на Красимир Добрев в изложбите на XXL след 2000-та година. Всъщност, дали с изложбата "Ленива проходимост" не ставаме свидетели на появата на нова артистична група?” – разговаряме с Десислава Монева от галерия One Gallery Monev.

Изложбата "Ленива проходимост" в One Gallery съдържа ред парадокси, заложени в представените от тримата автори текстове, фотографии и живопис. "Ленива проходимост" ще бъде представена от 4 до 14 септември 2018 г., а официалното ѝ откриване в присъствието на авторите е на 4 септември от 15.00 до 20.00 часа.

Словосъчетанието „ленива проходимост“ се появява в програмен текст на Красимир Добрев и Свилен Стефанов, който те започват да пишат през 2012 г. Текстът, подозиращ много съвременни автори в „леснотия“ или дори в „мошеничество“, е завършен през 2018 г., когато към тяхната теза се присъединява и Красимир Карабаджаков.

Автор: ONE Monev Gallery
02.09.2018 г. 18:56
Посетено: 962
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28182-krasimir-dobrev-krasimir-karabadzhakov-ot-disko-95-i-svilen-stefanov-ot-xxl-predstavyat-leniva-prohodimost