Изложби

Юбилейна изложба на Владимир Ангелов в Русе

45 години активна творческа дейност

Юбилейна изложба на Владимир Ангелов в Русе

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 септември художникът Владимир Ангелов открива поредната си изложба живопис в малката изложбена зала на „Борисова” 6 в Русе. С нея той отбелязва 75-годишнината си и 45 години активна творческа дейност .

Владимир Ангелов е роден на 12 май 1943 година. Завършва специалност „Стенопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Негови преподаватели са проф. Васил Стоилов, проф. Никола Кожухаров, доцент Никола Гелов. Бил е учител в ОУ „П. Славейков“, ОУ „Алеко Константинов“, ОУ “Иван Вазов“ и ОУ “Братя Миладинови“. Владимир Ангелов има над 50 участия в самостоятелни и общи изложби в Русе. Излагал е платна в София, Смолян, Разград, Видин, Велико Търново, Лом, Брегово. Активен участник е в международни пленери по живопис в Потсдам – Германия, Гурзуф – Украйна, Сент Уан Франция.

Любима тема в живописните му платна е природата. Неговите пейзажи изобразяват предимно красотите на Червен, Нисово, река Русенски Лом. В тях можем да видим различните природни състояния, които внушават чувство на хармония и умиротворение. Това е преклонение и възхищение пред другия свят – извън делнично-битовия. Така Владимир Ангелов ни казва, че човек трябва да отвори сетивата си за богатството на природата, да се радваме при нейното съприкосновение с нея.

Носител е на златна значка „Русе“ за високи постижения и заслуги в областта на изобразителното изкуство и принос в културния живот на града.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
29.08.2018 г. 11:30
Посетено:
1755
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28167-yubileyna-izlozhba-na-vladimir-angelov-v-ruse