Изложби

23 години галерия "Възраждане"

Галерия "Възраждане" празнува рождения си ден с изложба живопис на Емил Марков

23 години галерия "Възраждане"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 04.09.2018 г. от 18:00 ч. галерия "Възраждане" ще отпразнува своя 23-ти рожден ден и ще открие изложба живопис на Емил Марков. Изложбата ще продължи до 17.09.2018 г.

На празника ще връчим и традиционните награди „Арт Медия“ за художествена журналистика.

Емил Марков представя една изложба от пейзажи, между които ще бъдат втъкани няколко актови рисунки. Художникът, известен като перфектен рисувач, е подходил с много иновативен маниер към пейзажа. Затворил го е в абстрактна рамка и контрастът между абстракция и детайлизиране звучи учудващо свежо и приятно претенциозно. Изпипаните детайлно дървета ни отпращат към една далечна епоха от китайското изобразително изкуство, а абстрактният момент в картините ни потупва по челото, за да ни върне в наши дни.

Краси Алексиева, 2018 г.

 

◊ ЗА ГАЛЕРИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"

За 23 години галерия "Възраждане" е организирала 505 изложби. Реализирала е над 35 луксозни албуми и каталози. Своята дебютна изложба в галерията са направили 40 художници. За първи път в Пловдив са показани 117 творци.

Галерията има три награди за дейността си:

• През 2006 г., в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи Първата награда – сребърната скулптурата „Полет над Пловдив“ на скулптора Ален Роа, учредена от КЦМ гр. Пловдив, за галерия номер едно.

• През 2010 г., галерия "Възраждане" бе удостоена със златна значка „Златна книга“ и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.

• През 2017 г., по случай своя 22-ри рожден ден галерията бе удостоена с почетен плакет от областния управител на гр. Пловдив г-н Здравко Димитров.

От 2005 г. галерията връчва приза „Сребърно Възраждане“ за постижения в изобразителното изкуство и лична съпричастност към галерията – сребърна пластика, изработена от академик Георги Чапкънов – Чап.

От 2001 г. връчва и награда „Арт медия“ за журналистика в сферата на културата.

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
28.08.2018 г. 16:40
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28165-23-godini-galeriya-vazrazhdane