Изложби

III Международен екслибрис конкурс Варна 2018

Изложба на селектираните творби, 08 август – 08 октомври 2018 г.

III Международен екслибрис конкурс Варна 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

Трети международен екслибрис конкурс Варна 2018

Организатор Арт галерия „Ларго”, Варна

Изложба на селектираните творби

08 август – 08 октомври 2018 г.

Откриване и церемония по награждаването: 08 август 2018, 18:30 ч.

 

Третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна ще се проведе от 08 август до 08 октомври 2018 г. в Арт Галерия "Ларго". Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 08 август 2018 г. от 18:30 ч. в галерията на ул. "Хан Крум" № 8. Като част от съпътстващата програма в същата вечер в Зала 2 на галерията ще се открие и самостоятелна изложба – графика на победителя във второто издание на Конкурса, българския художник Веселин Дамянов - Вес.

Третото издание на биеналето беше посветено на класическите графични техники. На адреса на галерията бяха получени 770 творби на 313 автори от 38 държави. В топ три на страните с най-много участващи творци са Русия с 42 автори, Китай и Турция с по 31 автори. От България бяха получени екслибриси от 25 художници. Имаше доста творци - световно признати имена в областта на малката графика и екслибриса, които изпращат свои творби за участие в нашия конкурс за първи път, което показва, че Международен екслибрис конкурс Варна придобива все по-голяма популярност и се утвърждава като значимо и важно събитие в календара на конкурсите от подобен род в света.

За трети път Артистичен директор на конкурса е известният български график и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е доц. Димо Колибаров, художник, преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната Художествена Академия, София. Членове на журито са доц. Христо Керин (България), художник, преподавател и Ръководител на Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", Велико Търново, Анна Тихонова - Йорданова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск, Константин Антюхин (Украйна), художник, и Димо Миланов, (България), художник.

Журито и този път беше много затруднено при определяне на наградите, тъй като имаше изключително много добри автори и впечатляващи, майсторски и вълнуващи творби. Освен традиционните Първа награда в размер на 500 евро, втора награда в размер на 300 евро, трета награда (100 евро) и Награда за млад автор (100 евро), заради многото на брой изключително стойностни и заслужаващи отличие творби, организаторите се постараха да осигурят допълнителни награди. Така за първи път в това издание се присъждат още две парични премии на стойност 300 евро всяка - Награда на галерия Ларго и Награда на Архитектурно студио Дизарх.

В това издание за трети път ни подкрепя Сдружението на художниците – Варна, което присъжда своя награда – бронзов плакет. Отново беше присъдена Награда за особени творчески постижения на името на рано напусналия ни български екслибрис артист Едуард Пенков, както и Специално отличие на Международното жури, чийто носител ще получи създадения от Димо Миланов екслибрис, посветен на третото издание на конкурса. Имената на наградените художници ще бъдат обявени на 8 август, в деня на откриване на изложбата със селектираните творби в галерия Ларго.

Тази година биеналето има богата съпътстващата програма. Започваме на 6 август от 19:00 часа със среща – разговор с артистичния директор на конкурса Юлиан Йорданов, която ще се проведе в Социалната чайна на Варна. Освен изложбата на Веселин Дамянов – Вес, в зала 2 на галерия "Ларго" ще се открият още две експозиции.

От 5 септември варненци и гостите на града ще имат удоволствието да видят една изключително престижна изложба с екслибриси от колекциите на Италианската Екслибрис Асоцоация, на Арт Форум Xotaris и от фонда на Международния екслибрис конкурс „Библиотека Бодио Ломнаго” в едноименния италиански град.

От 20 септември отново в зала 2 на галерията ще бъде експонирана самостоятелна изложба – графика на великолепния украински художник Константин Антюхин, член на международното жури на конкурса.

След закриването на изложбата в галерия "Ларго", представителната експозиция ще бъде показана за един месец във варненското Национално училище по изкуствата „Добри Христов”, а след това – в галерия „Аспарухово Арт” на Народно читалище „Просвета 1927”, Варна.

  

Организаторите благодарят за финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Тази подкрепа утвърждава значимостта на Международен Екслибрис Конкурс Варна като събитие, което достойно се вписва в културния календар на града и като инициатива, която дава своя принос за поддържане на имиджа на Варна като европейски фестивален град.

Арт Галерия "Ларго" благодари за подкрепата на спомоществователите и партньорите на конкурса Ларгонет ООД, Истанбулско Екслибрис Общество, Верига ресторанти Годзила, Архитектурно студио Дизарх, Сдружение на художниците Варна, НУИ „Добри Христов“ – Варна, НЧ „Просвета 1927” - Варна и за медийната подкрепа на Българско национално радио – Радио Варна и Морето.нет - Сайтът на Варна.

Очакваме ви на откриванията на изложбите. Входът за всички събития на биеналето е свободен. Повече информация за конкурса можете да намерите в неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org и в сайта на галерията www.largogallery.com.

 

Нели Вълчева, Изпълнителен директор

  Международен екслибрис конкурс Варна

Автор:
Публикация:
07.08.2018 г. 15:50
Посетено:
1050
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28132-iii-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-2018