Изложби

Андрей Янев "Тиха светлина"

Проект „Атон в българската култура и словесност”

Андрей Янев "Тиха светлина"


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Андрей Янев - "Тиха светлина"


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 10 октомври (четвъртък) - 18.00 часа
Продължителност: от
11 октомври до 3 ноември 2006 г.
Софийска Градска художествена галерия - ул. „Гурко” № 1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Идеята за създаването на изложбата „Тиха светлина” се ражда след пътуване на художника Андрей Янев до Света гора (Атон) в рамките на проекта на Нов български университет: „Атон в българската култура и словесност”.

Андрей Янев условно разделя експозицията на две части. Акварелите представляват реалистични пейзажи, които запознават зрителя с външния облик на Света гора. Основният акцент в изложбата „Тиха светлина” е поставен върху живописта. В нея авторът се опитва да пресъздаде в цветове и образи духа, атмосферата и силата на божественото присъствие в Атон.

Настоящата изложба предоставя уникална възможност да усетим емоционалното и духовно въздействие на Атон. Да се „вслушаме” в тихата светлина, която изпълва платната на художника и ни кара да се вгледаме навътре в себе си.


◊ ЗА АВТОРА

Андрей Янев е роден в Бургас. Завършва НХА – специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски. Специализира художествен емайл при проф. Таласчук в ХА „Вера Михова” – Санкт Петербург, Русия. Член на Съюза на българските художници.

В периода 1992-2006 има над 25 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Участва в редица общи изложби, конкурси и пленери.

Негови творби са притежание на: Националната Художествена Галерия в  София; фондация “SINAIDE GHI” – Рим, Италия; Художествените галерии в Балчик, Каварна, Враца и др.


◊ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Посетете
http://www.andreyyanev.com.
Автор:
СГХГ
Публикация:
05.10.2006 г. 16:37
Посетено:
974
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2813-andrey-yanev-tiha-svetlina