Изложби

Галерия "Папийон" представя Николай Стоев с "Един следобед в Малката Райска градина"

Изложба живопис, 8 август - 4 септември 2018

Галерия "Папийон" представя Николай Стоев с "Един следобед в Малката Райска градина"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Николай Стоев / Nikolay Stoev

"Един следобед в Малката Райска градина" 

"One Afternoon in the Small Garden of Eden"

изложба живопис

от 08 август до 04 септември 2018

„Веднъж във Райската Градина
бе Господ ме поканил сам:
бе точно както по картина…
От плод дърветата тежаха,
цветя ухаеха навред
и птици влюбени летяха,
и пееха, но все в дует...“

Д-р Коста Качев

С голямо удоволствие Арт галерия Le Papillon представя "Един следобед в Малката Райска Градина" - най-новите живописни творби на Николай Стоев в очаквана с нетърпение самостоятелна изложба във Варна. От 8 август до 4 септември 2018 в цели 28 следобеда ще сме погълнати от магнетизма на магическия реализъм от платната на един ювелирен художник, претворяващ любовта и добротата по един фин и перфектен начин. Малко повече от 14 райски кътчета, богати на пищна растителност, общочовешки истории и щастие ни е подготвил автор, отличен с пет международни награди за живопис. Художникът се радва на многобройни почитатели в България и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, истинска надпревара за колекционери!

Чрез творчеството си Николай Стоев с изключителен професионализъм, необятна фантазия и тънко чувство за хумор, ни разказва историите на един свят, населен с емоционални персонажи близки до нас в мечтите, търсенията и преживяванията си. С искрящи плътни цветове, нанесени в плавни приливи, майсторът на тънката четка пресъздава щастието на своите герои, носители на много радост от живота в ежедневните си трудови ритуали, смях, музика и песни. В тази експозиция Стоев ни допуска зад оградата на своята „Малка райска градина“, в неговия свят на нравствена чистота, етичност и веселие, високо над злободневните теми, които ни отдалечават от човечността и светлината вътре в нас. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите. Така добива физическа осезаемост оградената със стена пищна приказна градина, притежаваща религиозен символен заряд, представяйки духовното просветление. В литературата и изобразителното изкуство за всички култури и религии градината е символ на територията на рая с извор на живота, мястото, където се съхраняват вечните ценности и истини, мястото където се съюзяват човекът и природата. А дървото, най-използваният в творбите на Стоев символ е образната форма на дом и закрила.

Сложни или прости, но винаги балансирани, интересни композиции, разточителност на багрите, съвършен колорит, който глези сетивата и светлина, струяща от картините, допълват неговия живописен маниер и убедителна, въздействаща жизнерадост и виталност. Николай Стоев е умел художник, владеещ магията на пищния колорит, с детайлната си изящност и богати многопланови истории, с калейдоскопа от различни кътчета от своята райска градина, ни доказва, че мечтателността, изкуството и творчеството са онази необходима част от нашето битие, за да можем да съхраним хармонията, хуманността и щастието от живота. Всяка негова картина е искрено споделяне на красивия му свят и приносител на тази надежда и оптимизъм, че можем да съхраним чистотата  и мечтателността на детето в нас.

Николай Стоев е много интересен автор и изключителен професионалист, съчетава в картините си ярък живописен талант с необятна фантазия допълнени от  безпогрешен усет за ритъм и баланс в  композициите. Сюжетите на платната му са  приказка, с която омайва емоционално зрителя не само като истории. Приканва го  да потегли из уникалния свят на твореца, пресъздаден в характерния за него стил, заредено с магическа тайнственост, екзотична приказност и мистика. Художникът се стреми да рисува онова, което е не само отвъд видимото и съществува  само в сънищата и мечтите, но и човешки стари истории, засягащи вечни теми от битието и състоянието на щастие. Всичко в картините му е причудливо и необикновено, но винаги излъчващо заразна жизнерадост и щастие.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА УДОЖНИКА

Николай Стоев

1959 - Роден в с. Масларево.

1983 - Дипломира се във Великотърновския университет ”Св. св. Кирил и Методий”, Факултет по изобразителни изкуства, специалност Живопис. Член на СБХ.

По-важни награди и участия в общи и колективни изложби:

1993 - Колективна изложба “Иконата и българския магически реализъм” - Париж (Франция), Културен център A.M.O.R.C (Древен и съвременен орден на Кръста на розата), където e представен с 26 платна.

1993 – От тази година е постоянно представен в галерия „Naifs du Мonde Еntier” – Paris, Франция.

1999 - Втора награда в 28. Международен конкурс ”Prix Suisse et prix d`Europe” на галерия ”Pro arte Kasper” - Мorges, Швейцария

1999 - Участие в изложба “Корабът на глупците” - “Centre europeen de l’art fantastique”, Chateau de Gruyeres, Швейцария.

2000 - Участие в “Arte Europa Reggio 2000” - Reggio Emilia - Италия

2000 - Участие в международна изложба “Сто метаморфози: Жената” - “Centre Europeen de l’ art fantastique”, Chateau de Gruyeres, Швейцария

2000 - Поръчка и изпълнение на картина - триптих за колекцията на “Centre Europeen de l’ art fantastique”, Chateau de Gruyeres, Швейцария

2001 - Участие в “Arte Europa” - Reggio Emilia - Италия. (Immagina. / Mostra Mercato di Arte Contemporanea)

2001 - Grand Prix в 30-ти, юбилеен международен конкурс “Prix Suisse et Prix d`Europe” на галерия “Pro  Arte Kasper”- Мorges (Швейцария). Всички участници са лауреати.

2002 - Международна изложба “Послания” - Галерия “Pro Arte Kasper” - Мorges, Швейцария

2004 - Награда на публиката на 34. Mеждународен конкурс ”Prix Suisse et Prix d’Europe” - Галерия “Pro Arte Kasper”- Морж, Швейцария

2008 - Участие в представителна обща изложба на галерия “Edition 88” - Люксембург

2009 - Награда на Министерство на Културата на Република България за раздел (категория) живопис на 19. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

2009 - Специална награда на 25. Международно биенале на хумора в изкуството (Premio Internazionale “Citta di Tolentino” 2009, Menzione speciale per il significativo livello artistico ed umoristico) - Тolentino (Италия)

2010 - Участие в „Аrt Messe Innsbruck” - Innsbruck (Австрия)

2011 - Участие в XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово

2011 - Участие в „Есенен салон 2011” – Wadenoijen (Холандия)

2013 - Участие в „Есенен салон 2013” – Wadenoijen (Холандия)

2014 - Участие в „Есенен салон 2014” - Wadenoijen (Холандия)

2015 - Участие в XXII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово

2015 - Участие в “Lisbon International Naif Art Exhibition”, 7th Edition-Allarts gallery, Лисабон (Португалия)

2016 - Участие в „ARTANKARA”, 2nd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)

2017 - Участие в “7eme Salon d’Art Naif a Versailles” на „Grupe International des Primitifs Modernes dits “Naifs” – Versailles (Франция)

2017 - Участие в „ARTANKARA”, 3rd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)

2017 - Участие в „Regard Naif Europeen” – Колективна международна есенна изложба на галерия „Jacqueline Bricard” – Lourmarin (Франция)

2018 - Участие в международно Биенале „10-eme Biennale d’Art Naif d’Andresy” – Andresy (Франция)

2018 - Участие в международна изложба „Arte Naif Europeo” на галерия „Eboli” – Madrid (Испания)

2018 - Участие в Mеждународна изложба „Art Naif – Salon International en Baie de Somme” – Saint Vallery sur Somme (Франция).

Самостоятелни изложби (от 2000-та година до днес):

2000 - Галерия “Edition 88” - Люксембург

2001 - Галерия “Възраждане” - Пловдив

2001 - Галерия “Спектър” - Велико Търново

2001 - Галерия “Pro Arte Kasper” - Морж (Мorges), Швейцария

2003 - Галерия “Edition 88” - Люксембург

2005 - Галерия “Edition 88” - Люксембург

2005 - Галерия “Pro Arte Kasper” - Морж (Мorges), Швейцария

2006 - Галерия “Топ Арт” - Велико Търново

2007 - Галерия “Възраждане” - Пловдив

2008 - Галерия “Edition 88” - Люксембург

2009 - Галерия “Adamo” - Ню Йорк, САЩ

2009 - Галерия “Възраждане” - Пловдив

2010 - Галерия „Папийон” - Варна

2011 - Галерия „Edition 88” - Люксембург

2012 - Галерия „Josephine” - Нарден (Naarden-Vesting), Холандия

2013 - Галерия „IAM Interartmania” – Лозана (Швейцария)

2015 - Галерия „Папийон“ – Варна

2017 - Галерия „Арте“ – София

Автор:
Галерия "Папийон"
Публикация:
06.08.2018 г. 16:24
Етикети:
Посетено:
1983
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28124-galeriya-papiyon-predstavya-nikolay-stoev-s-edin-sledobed-v-malkata-rayska-gradina