Изложби

Пътуващата изложба "CU TENDA - Истории с аромъните" гостува в Пловдив

31 юли – 27 август 2018, Градска художествена галерия - Пловдив, Eкспозиция Мексиканско изкуство

Пътуващата изложба "CU TENDA - Истории с аромъните" гостува в Пловдив

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 31 юли пътуващата изложба "CU TENDA - Истории с аромъните" пристига в България и ще гостува в експозицията Мексиканско изкуство на Градска художествена галерия, Пловдив.

Изложбата е изработена от екип на Националния музей на румънския селянин в Букурещ (Румъния), а събитието е организирано в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и Фондация „Стойна Кръстанова“. Изложбата предлага поглед към една от старите култури на Балканите – тази на аромъните – чрез въображаемия свят на общността и следите и спомените, вписани в картата на Балканите. Аромъните са известни също така с имената власи, куцовласи, балкански румънци или южнодунавски румънци и могат да се разглеждат като въплъщение на балканския човек (hommo balcanicus). Със съхраняването на езика и традициите си те обогатяват историята и културата на югоизточна Европа и живата памет на земите, през които са минали.

Оформена като визуален разказ, изложбата CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ реконструира символния пласт на паметта и фрагменти от културата на аромъните като част от общия въображаем свят на балканските култури в движение. Това се случва чрез свидетелства, лични разкази, текстове и елементи от материалното и нематериалното наследство. Тръгвайки от спомена, запечатан в снимка (свидетел на отминалото), и внушението на предмети от културното наследство на общността, ние разкриваме на публиката серия от визуални и звукови въздействия и архаични обекти, характерни за културата на аромъните.

Откриването на изложбата ще е съпроводено с концерт на Румънската група за балканска импровизаторска музика multumult. Заповядайте на 31 юли от 18:30 часа в експозиция Мексиканско изкуство, ул. "Артин Гидиков" № 11. Пловдивската публика ще може да разгледа изложбата CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ до 27 август 2018 г.

 

Куратор/координатор: Лила Пасима

Асистент куратор: Космин Манолаке

31.07.2018 - 27.08.2018

Работно време:

Понеделник-петък: 9:00-18:00 ч.; Събота: 10:00-18:00 ч.; Неделя: почивен ден

 

Изложбата е част от проект "CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE, който е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС, координатор на проекта Национален музей на румънския селянин в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ (Пловдив, България), Център за междукултурен диалог (Куманово, БЮР Македония) и Обсерватория за социални изследвания (Триказе, Италия).

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
31.07.2018 г. 12:34
Посетено:
944
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28108-patuvashtata-izlozhba-cu-tenda-istorii-s-aromanite-gostuva-v-plovdiv