Изложби

Йосиф Яков – Ваятелят на образите от крайния квартал

Изложба фотография в Галерия-книжарница "София Прес"

Йосиф Яков – Ваятелят на образите от крайния квартал

Йосиф Яков, Автопортрет, 2000 г.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия-книжарница „София Прес"

представя

Йосиф Bruegel Яков –

Ваятелят на образите от крайния квартал

Изложба фотография

Куратор: Зафер Галибов

Откриване: 27 юли, петък, 18.00 часа, Галерия-книжарница „София Прес“, ул. “Славянска” 29

Изложбата ще продължи до края на август.

 

Йосиф Яков

Роден е на 2 октомври 1946. Последното дете на фамилията на Бай Яко. Израства в шарен етнически квартал. Очите му от малък отразяват копнежите на различните. Средното си образование завършва в Техникума по механотехника в София. Техниката му приляга и той продължава висшето си образование във ВИАС – специалността по геодезия, картография и фотограметрия. Срещата му с фотографията е съдбовна за неговото творчество. Тих, незабележим, творец, той следва импулсите на своята страст.

Постиженията споделя с приятели и колеги във фотоклуба на еврейското читалище „Емил Шекерджийски”. Тук намира не само своя учител по фотография Д-р Стефан Мутафчиев, но и дузина запалени като него фотолюбители. Скоро за членовете на фотоклуба започва за да се говори с уважение. Младежите печелят много национални и международни награди. Участват във международни фотосалони и конкурси.

Яков го търсят като сътрудник в младежките издания, списанията „Наша родина”, „Българско фото”, „Отечество” и др. Снимките му допълват поетичните страници на много негови приятели – поети.

Фотографията му „Зима” взима Трета награда в Международния фотоконкурс Орво – Пентакон 1971.

Следва награди в Канада, Полша и Голямата и първа награда на Националния фотоконкурс за цветна фотография в град Троян –  последователно през 1974 и 1976. През 1978 е удостоен със званието „Фотограф-художник” безспорен знак за израсналия му професионализъм. Следва авторска изложба във Вроцлав през 1975. Участва в Алманаха на Българската фотография през 1973, във фотоалбума „Земя и хора” и др.

Настоящата му изложба е първата му ретроспективна изложба и ще бъде представена в Галерия „София Прес” през месец август 2018.“

Д-р Зафер Галибов

 

Автор:
Олимпия Николова-Даниел
Публикация:
24.07.2018 г. 15:03
Посетено:
1063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28093-yosif-yakov-vayatelyat-na-obrazite-ot-krayniya-kvartal