Изложби

Трети международен екслибрис конкурс Варна

08 август – 26 септември 2018, Арт галерия „Ларго”

Трети международен екслибрис конкурс Варна

Автор: Димо Миланов

 

◊ СЪБИТИЕТО

Трети международен екслибрис конкурс Варна

Организатор Арт галерия „Ларго”, Варна

08 август – 26 септември 2018

 

Третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна, организиран от Арт Галерия „Ларго“, ще се проведе през месеците август и септември 2018 г. Крайната дата за изпращане на творби беше 20 юни. До момента вече са пристигнали екслибрисите на повече от 170 автори от 32 държави.

Журито на конкурса ще се събере в морската столица за своята работа от 20 до 22 юли. Негов председател за втори пореден път е известният български художник доц. Димо Колибаров, който е и преподавател в Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на Националната художествена академия, София.

Членове на журито са: доц. Христо Керин (България), художник, преподавател и Ръководител на Катедра Графика на Факултета за изящни изкуства на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново; Анна Тихонова (Беларус), художник, куратор на екслибрис колекцията на Музея за Модерно изкуство в Минск; Константин Антюхин (Украйна), художник и Димо Миланов, (България), художник и съосновател на конкурса. Артистичен директор на Международен екслибрис конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов.

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 08 август 2018 г. от 18:30 ч. в Арт Галерия "Ларго". Като част от съпътстващата програма в същата вечер в Зала 2 на галерията ще се открие и самостоятелна изложба – графика на победителя във второто издание на Конкурса, талантливия български художник Веселин Дамянов-Вес.

Изпълнявайки мисията на конкурса, организаторът Арт Галерия "Ларго" представи първия Международен екслибрис конкурс Варна като пътуваща изложба през 2014 и 2015 година в шест града на България, в училища и университети по изкуствата и в частни галерии. Второто издание също беше показано в пътуваща изложба в училища по изкуствата и в две варненски читалища. Усилено беше рекламиран конкурсът и в чужбина, особено сред по-младите артисти. Тази политика на организатора дава своите резултати, защото в настоящото, трето издание, вече имаме няколко участници – български студенти по графика, а от далечен Китай пристигнаха творбите на 14 китайски студенти от Академията за изящни изкуства в Тянджин.

Първата от съпътстващите прояви на третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е изложбата – графика на Юлиан Йорданов и Анна Тихонова, която ще бъде открита на 20 юли в Арт галерия "Ларго".

Международен екслибрис конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.

 

Нели Вълчева, Изпълнителен директор

Международен екслибрис конкурс Варна

 

Автор:
Публикация:
15.07.2018 г. 17:12
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28066-treti-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna