Изложби

„Реконструкцията като трагедия и фарс“ в Музея на социалистическото изкуство

Проект на чешката художествена група Pode Bal (Sadofsky & Trantina)

„Реконструкцията като трагедия и фарс“ в Музея на социалистическото изкуство

 

◊ СЪБИТИЕТО

Музеят на социалистическото изкуство
и
Чешкият център в София

представят

„Реконструкцията като трагедия и фарс"

Pode Bal

Петър Садофски, Дан Трантина

4 юли – 30 септември 2018

Откриване на 4 юли, сряда, 18.00 часа,
ул. „Лъчезар Станчев“ 7

 

Скулптурната композиция на Петър Садофски и Дан Трантина от чешката художествена група Pode Bal ще бъде експонирана в парка на Музея на социалистическото изкуство. На 5 юли от 14.00 часа ще има среща-дискусия с авторите. Проектът се осъществява от Чешкия център, съвместно с Посолството на Чешката република в София и Националната галерия.

Инсталацията дава възможност на обществеността да възобнови дебата за нерешените въпроси, свързани с престъпленията на комунистическия режим. Премиерата на творбата е през 2015 пред централата на Европейския парламент в Брюксел, където предизвика спорни емоции сред някои от европейските политици. Представена е и в Музея за съвременно изкуство Кампа в Прага.

За да илюстрира по-точно историческия контекст, скулптурата с размери седем на седем метра, носи дългото подзаглавие: „Разкъсване на нарушителя на държавната граница Хартмут Тауц, гражданин на източна Германия, от „самостоятелно атакуващи кучета“ на чехословашкото гранично звено при опит за преминаване на държавната граница от Словакия към Австрия през август 1986 г., докато граничарите Иван Хирнер и Олдржих Коварж наблюдават“.

Създадената в ателието на Петър Садофски и Дан Трантина инсталация припомня съдбата на осемнайсетгодишния източногерманец Хартмут Тауц, който през август 1986 г. се опитва да емигрира от Братислава в Австрия. При пресичането на границата близо до братиславския квартал "Петържелка", той се натъква на граничната охрана, която изпраща „самостоятелно атакуващи кучета“ срещу него. Кучетата му причиняват тежки разкъсвания на главата и тялото, но вместо да му окажат помощ граничарите го отвеждат в поделението за разпит. Когато все пак Хартмут Тауц стига до болницата, вече е прекалено късно. Никой никога не е изправян пред съд заради смъртта му. Тези, които са отговорни за това, днес живеят в Чехия и Словакия.

„Историята на Хартмут Тауц е от голямо значение за създаването на скулптурата, защото прехвърля границите на днес съществуващи четири европейски държави и носи характеристиките на класическата трагедия, в която героят губи битката срещу многократно по-силния противник – в този случай комунистическите своеволия. Освен това, в случая с Тауц, няма никакво съмнение, че с неоказването на помощ, граничарите на практика са го убили. Фактът, че никой до този момент не е отговорен за убийствата зад Желязната завеса, е фарс, типичен за нашия регион“, така Петър Садофски обяснява мотивите, които са вдъхновили него и Дан Трантина да създадат тази скулптура. 

 

Кои са Pode Bal (Петър Садофски и Дан Трантина)

Чешката група Pode Bal е основана през 1997 и работата й се основава на критика на визуалната комуникация. Групата ре-политизира художествената сцена и се включва в дискусии, свързани с наркотиците, законите, парламентарните избори, проблемите с изселването на немски семейства след Втората световна война и критика на културните институции. Групата е реализирала много проекти в обществени пространства и в медии. (East Art Map - A (Re)Construction of the History of Art in Eastern Europe)

Забодена на стената реклама на Marlboro, в която мъж пуши наргиле, гласи: „Pode Bal предупреждават, че пушенето на цигари без бандерол може да навреди на Вашата свобода.“ (New York Times)

Disney създава Джимини Крикет, за да бъде съвестта на Пинокио, а Чешката република си има Pode Bal. (The Prague Post)

Pode Bal комбинират моден дизайн със социополитическа критика: черно-бяла палестинска кърпа за глава, бродирана с логото на Hermes; заоблено острие от Средния Изток с дръжка на швейцарско ножче; безупречна снимка на жена с бяла бурка, чието око се открива зад цепнатина в плата с формата на логото на Nike. (Art in America)

 

 

Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
02.07.2018 г. 15:59
Етикети:
Чешки центърМузей на социалистическото изкуство
Хартмут Тауц
Скулптурна композиция
Дан Трантина
Петър Садофски
Pode Bal
Реконструкцията като трагедия и фарс
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28027-rekonstruktsiyata-kato-tragediya-i-fars-v-muzeya-na-sotsialisticheskoto-izkustvo