Изложби

Сборна изложба "Лятна разходка по Ларгото"

28 юни – 18 юли 2018 г., Арт галерия "Ларго", Варна

Сборна изложба "Лятна разходка по Ларгото"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия "Ларго" представя

„Лятна разходка по Ларгото”

Сборна изложба – живопис и кири-е

Алина Георгиева, Габриел Панев, Лили Рикардо (Бразилия), Росен Кръстев, Юли Шумарев

28 юни – 18 юли 2018 г.        

 

На 28 юни от 18:00 часа в Арт галерия "Ларго" ще се открие традиционната лятна сборна изложба „Лятна разходка по Ларгото”, която този път включва живопис и кири-е. Участват пет изключително интересни, различни и самобитни художници, като освен българските автори Габриел Панев, Алина Георгиева, Росен Кръстев и Юли Шумарев, представяме и екзотичната бразилка Лили Рикардо.

Четирима от художниците ще бъдат представени за първи път в изложбените салони на галерия „Ларго”. За един от авторите, 27-годишната варненка Алина Георгиева, това е първа изява пред публиката изобщо, за един от авторите – бразилката Лили Рикардо това е първа поява във Варна. Двамата търновски автори – Габриел Панев и Росен Кръстев имат множество самостоятелни изложби и богата творческа биография, но за първи път се представят в галерия "Ларго". Петият участник е любимият на ценителите и приятелите на галерията пловдивски художник Юли Шумарев, който се представя с четири картини, рисувани специално за тази изложба.

Търновлията Габриел Панев е представител на съвременното модерно поколение български художници. Завършил специалност "Живопис" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", още като студент той търси свой път на творческо развитие. Преминава през влиянието на сюрреалистическите тенденции на западно-европейското изкуство и постепенно достига до естетиката на абстракцията. Израснал в семейство на художници – известните търновски автори Христо Панев и Иваничка Панева - той не попада под влиянието на своите родители, а търси и намира свой стил и почерк, подчинен както на неговите творчески възгледи, така и на най-новите тенденции в съвременното европейско изкуство. Неговите творби притежават богата и разнообразна цветова гама, носеща белезите на съвременната абстрактна живопис. Той често използва символи и знаци от християнската култура, с които постига внушенията и посланията, към които се стреми. В настоящата експозиция авторът участва с четири творби.

Младата варненка Алина Георгиева е завършила „Интериорен дизайн” във ВСУ „Черноризец Храбър”. Попада на техниката кири-е в интернет и тя събужда не само интереса, но и желанието ѝ да се усъвършенства и да създава по-сложни образи. Древното изящно изкуство, наречено кири-е, е възникнало в Китай, но е доразвито в Япония, където му намират приложение в направата на кимона. Кири-е е на повече от 1400 години, а буквалния превод на български означава ''изрязана картина''. За своите творби Алина казва: „Използвам древната техника в пресъздаването на модерно изкуство, близко до моето виждане за красота и изящество. Всяка картина е рисувана и изрязана на ръка със скалпел, това я прави единствена по рода си, тъй като не използвам шаблони.” В експозицията ще видим четири „изрязани” картини на Алина.

Другата млада и непозната на ценителите авторка е бразилската художничка Лили Рикардо, която от година и половина живее в България. За себе си Лили споделя: „Работата ми в изкуството обединява две области: създаване на изкуство и преподаване на изкуство. Като учител по изкуства имам богат опит с деца, юноши, неграмотни възрастни, младежи и възрастни с умствени проблеми и подрастващи в конфликт със закона, лишени от свобода. Като визуален артист, аз използвам различни техники: рисуване с акрилни бои, графика, гравиране, фотография, обекти, художествена инсталация, изкуство и технологии, използване на заобикалящата средата в създаване на творчески проекти с използване на рисувателни техники, като създавам моя паралелна Магическа вселена, в която хората и особено децата и младите се влюбват.” В настоящата изложба Лили Рикардо се представя с три творби от последния ѝ проект, вдъхновен от българския фолклор. В него младата бразилка представя чрез картините си своята трактовка на двадесет и една популярни и обичани български народни приказки  - „Тримата братя и златната ябълка”, „Неродена мома”, „Момичето и дванадесетте месеца” и други.

Въпреки че за първи път галерия "Ларго" ще покаже творби на Росен Кръстев, той не е непознат на варненската публика. Художникът питае особено топли чувства към града ни и се завръща за изяви в него отново и отново. От десет самостоятелни негови изложби и три съвместни със съпругата му Цвети Максимова, половината са във варненски изложбени салони. В настоящата експозиция Росен се представя с творби от последните няколко години, илюстриращи изключително разнообразните му творчески търсения. Ще видим две абстрактни творби, участвали в Биеналето на малките форми в Плевен, изчистени и разработени в изтънчена светла гама. В същия момент авторът ще покаже за варненци цикъл творби с така познатите и обичани негови фигурални композиции, изпълнени в стил, клонящ ту към магическия реализъм, ту към сюрреализма, които ще покажат едно съвсем различно творческо „лице” на художника Росен Кръстев. И за да е провокацията пълна, търновецът е донесъл няколко картини, рисувани като че ли под въздействието на най-добрите френски художници от началото на миналия век - женски образи, вдъхновени сякаш от картините на Модиляни, гълъби, вдъхновени от Пикасо и колорит, вдъхновен от Моне.

Пловдивчанинът Юли Шумарев в своите четири картини в настоящата изложба ще ни разказва отново приказки за семейството, за влюбените, за даващите ръце, за сгряващите сърца и за „Пламъкът на любовта”. Познатият му поетичен стил и нежен, топъл колорит, напомнящите икони образи на неговите герои носят винаги послание за любов и топлина.

        

◊ ХУДОЖНИЦИТЕ

Алина Георгиева е родена на 05.12.1990 година в град Варна. Завършва средното си образование през 2009 г. в ПГТМД със специалност ''Моден дизайн'', а през 2014 г. се дипломира с отличие във ВСУ ''Черноризец Храбър'', специалност ''Интериорен дизайн''. Работи в областта на рисунката, колажа и кири-е. Живее във Варна.

Габриел Панев е роден през 1970 г. в град Велико Търново. През 1989 г. завършва Средно специално художествено училище в гр. Пловдив, а през 1996 г. завършва ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" със специалност „Живопис”. Има 47 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и престижни награди за творчеството си: Златен медал от Международни салони за иновации, Кипър (1997), Първа награда за живопис на Бостънската Арт Асоциация, Бостън (2002), Първа награда за живопис на Ежегодна Коледна Изложба, (2012) на Дружеството на Великотърновските художници. Негови картини се намират  в редица частни колекции у нас и в Германия, Дания, Япония, Франция, Йордания, САЩ и др. Живее и работи във Велико Търново.

Лили Рикардо е художничка от Бразилия. Завършва „Визуални изкуства” в Университета Санта Сесилия – Сантос в Сао Пауло, Бразилия през 2004 г. Работи в областта на визуалното и приложното изкуство. Има следдипломна квалификация (2010) и магистърска степен по съвременни художествени практики в град Порто, Португалия (2013). Има множество самостоятелни изложби в чужбина и една изложба в ГХГ – Разград, където представя цикъл от картини, вдъхновени от българските народни приказки. Лили Рикардо е омъжена за българин и затова от година и половина живее и работи в Русе.

Росен Кръстев е роден през 1965 г. в гр. Дряново, България. В периода 1979-1984 год. учи в Художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив. През 1991 завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново, с магистърска степен по „Живопис”. Има 10 самостоятелни изложби и три съвместни със съпругата си Цвети Максимова, както и множество участия в национални и международни художествени изложби в България, Швейцария, Македония, Полша, Холандия, Франция, Швеция, Кувейт. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в България, Франция, Италия, Англия, Полша, Белгия, Холандия, Германия, Македония, Швеция, Кувейт, САЩ. Член на СБХ. Живее и работи във Велико Търново.

Юли Шумарев е роден през 1969 г. в Пловдив. Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, Норвегия и Франция, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Авторът се изявява в областта на живописта. Негови творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия и др. Живее и работи в Пловдив.

* * * 

Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com. Очакваме ви на откриването на 28 юни, четвъртък, от 18:00 часа в галерия „Ларго“ на ул. "Хан Крум" № 8. Изложбата продължава до 18 юли.

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
28.06.2018 г. 16:14
Посетено:
961
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28020-sborna-izlozhba-lyatna-razhodka-po-largoto