Изложби

Георги Маринов с изложба „Скулптура” в галерия „Българи”

Експозицията на тазгодишния носител на голямата награда на „Алианц България” е по повод неговата 50-годишнина

Георги Маринов с изложба „Скулптура” в галерия „Българи”

Георги Маринов, "Пътуване във времето" V


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Българи"

представя

Георги Маринов

Скулптура

юбилейна изложба

28 юни – 28 юли 2018

Втора самостоятелна изложба „Скулптура” открива Георги Маринов на 28 юни в столичната галерия „Българи” (бул. „Ал. Дондуков“ 73). Скулпторът е тазгодишният носител на голямата награда за скулптура на „Алианц България” в шестото издание на националния конкурс. Експозицията се прави по повод неговата 50-годишнина.

В „Скулптура” Георги Маринов е подбрал само 10 свои пластики от гранит, метал и витошко габро (черен гранит), правени по различно време. Все пак изложбата не носи ретроспективен характер, защото тя не цели да представи цялостно различните търсения на автора, които през годините минават през различни стилове и техники на рисуване, обяснява той. Липсва и една основна част от творчеството на Маринов – живописта, на която той посвещава 10 самостоятелни изложби. Как съвместява пластиката и живописта? „Живописта и скулптурата са много различни посоки в изкуството, – разказва Георги Маринов. – Пластиката е много по-сложна като направа. Но една живопис, ако е добре изпълнена, може да ти стре дъха. И може да я гледаш с години.”

Георги Маринов показва изключително постоянство в темите, които го вълнуват още от студентските години, като например „Воин”, „Традиции” и „Пътуване във времето”. Новата изложба наистина е своеобразно пътуване във времето, защото той открива първата си самостоятелна експозиция за скулптура точно преди 20 години в галерия „Стълбата”, където освен пластики показва и рисунки. Още тогава започва да го занимава темата за война и за прехвърлянето през пространството и времето, които дават началото на големи цикли, озаглавени „Воин”, „Отломки от времето”, като последният впоследствие се трансформира в „Пътуване във времето”. „Темата за война я разглеждам повече като обърната навътре в нас, а не толкова като на човек, който изпълнява заповеди – обяснява Г. Маринов. – Всеки ден трябва да спечелиш малка битка, за това трябва да си подготвен, да предвидиш всички обстоятелства и да си готов. В това се състои изкуството да си воин – в невъзможността да предвидиш всички обстоятелства, но да ги обърнеш в своя полза.” По отношение на пътуването във времето, което той непрекъснато рисува, разсъждава така: „Във всички времена има константи, които винаги са в основата, върху която се гради нашето битие. Осъзнати и неосъзнати.”

Скулпторът признава, че първоизточникът за вдъхновение при него е скулптурата, по която се увлича отрано. Заради това учи скулптура и керамика в приложното училище в Троян, а после завършва специалност „Скулптура” в Художествената академия при проф. Борис Гондов, възпитаник на проф. Марко Марков. „Най-голямо въздействие са ми оказали Андрей Николов, Иван Лазаров, Емил Попов и Ангел Станев, който откри първата ми самостоятелна изложба за скулптура. Това бяха бели лястовици, които вкараха по-различно мислене. Те бяха от течението на постмодернизма, както тогава бе известно в Западна Европа.”

Мнозина познават Георги Маринов като управител на галерия „Българи”, на която отдава 15 години от своя живот. Така освен скулптор и живописец, той се изявява и като галерист. „Трите неща не ми пречат да ги съчетавам, защото човек извлича положителни неща от всяко едно от тях. Галерията много допълва търсенията ми в изкуството. Съприкосновението с толкова много автори през годините, сблъсъкът с толкова много творби няма как да не ти е в плюс”, разказва той. И накрая философски обобщава за пътя в изкуството: „Покрай галерията съм забелязал, че онези, които не гледат комерсиално, те ще останат в изкуството. Авторите, които работят за себе си в добрия смисъл на думата, са на по-правилния път.”

 

◊ ЗА АВТОРА

Роден на 28 юни 1968 г. в Троян, Георги Маринов завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в родния си град. През 1998 г. завършва Национална художествена академия със специалност „Скулптура“, с магистърска степен в курса на проф. Борис Гондов. От 2000 г. е член на Съюза на българските художници

Участия:

. 2018 година – Национална изложба скулптура „Алианц България“
. 2017 година – Национална изложба Живопис „Пейзажа“
. 2017 година – Национална изложба Скулптура
. 2017 година – Коледна изложба избрано от колекцията на галерия „Българи“
. 2015 година – бюст паметник на Васил Левски в училище „Васил Левски“, град Вълчи дол
. 2013 година – Исторически музей, град Царево, съвместна изложба живопис със Стефан Чурчулиев
. 2010 година – Национална изложба „Рисунка“
. 2009 година – благотворителен търг за кампанията „Българската коледа“ под патронажа на Президента на Република България
. 2008 година – благотворителен търг за подпомагане организираната от Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ Международна научна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на акад. Дуйчев
. 2007 година – скулптура символ на град Вълчи дол, град Вълчи дол
. 2006 година – Национална изложба Скулптура
. 2002 година – формат 30/30 галерия „Астри“
. 1998 година – каталог „Съвременни български автори“, галерия „Леседра“
. 1994 година – участие в Есенен салон, София
. 1993 година – участие в Есенен салон, София
. 1992 година – участие в Есенен салон, София

Самостоятелни изложби:

. 2004 година – Национална галерия за чуждестранно изкуство, град София
. 2002 година – Клуб на културните дейци, град Смолян
. 2002 година – галерия „Ведаарт“, град София
. 2001 година – Парламент на Република България
. 1999 година – галерия „Стълбата“, град София

Награди:

2018 година – Регионална награда скулптура „Алианц България“ – София

Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
28.06.2018 г. 13:26
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/28012-georgi-marinov-s-izlozhba-skulptura-v-galeriya-balgari