Изложби

Времена и хора – живите традиции на България

Представителна експозиция в Националния етнографски музей

Времена и хора – живите традиции на България

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 26 юни 2018 г. от 18.00 ч. Националният етнографски музей открива представителна експозиция „Времена и хора – живите традиции на България“.  Изложбата е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев и е разположена в обновените, ремонтирани и реставрирани зали на втория етаж в източното крило на Княжеския дворец.

Изцяло нова концепция, комбинация на визия и звук – това е разказът за живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години. Експозицията представя биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, притежавали и употребявали. „Личните истории” доближават музейния експонат до съвременността и предлага на посетителя да погледне на света през очите на разказващия, да се постави в неговото време и на негово място, да си създаде собствена представа за изградената в експозицията история.

„Представяме дома на българина, неговия поминък, делници и празници, пазарното пространство от чаршията до съвременния търговски център, кафенето, кръчмата, сватбите и много други,” коментира доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. „Новата представителна експозиция предлага на посетителите срещи с културното наследство на България от различни епохи, провокира диалог с миналото, настоящето и бъдещето.“

Като част от експозицията, жителите и гостите на София ще видят един от първите електрически асансьори в света. Поръчан лично от цар Фердинанд преди близо 120 години, той остава скрит с десетилетия зад талашитените обшивки, опасващи изложбените помещения. Реставриран, асансьорът Schindler се вписва елегантно в новата изложба.

„Времена и хора – живите традиции на България“ ще може да се види до лятото на 2020 г. До края на месец юни 2018 г. музеят запазва промоционалните си цени от периода на ремонта на помещенията.

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
25.06.2018 г. 14:01
Етикети:
изложбаЕтнографски музейИЕФЕМ БАН
живите традиции на България
Времена и хора
Посетено:
1214
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27989-vremena-i-hora-zhivite-traditsii-na-balgariya