Изложби

Изложба „Хипократ и Пегас“ в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Писатели медици от Възраждането до наши дни

Изложба „Хипократ и Пегас“ в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

 

◊ ПОКАНА

На 26 юни 2018 г. от 18:00 ч. в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита изложбата „Хипократ и Пегас“, посветена на известни творци от българската литература с медицинско образование, на най-големите имена в българската медицинска наука, които имат художествени изяви и на съвременни писатели медици.

В изложбата са представени известни личности от Възрожденската епоха, тясно свързани с борбата за независима българска църква и създаването на модерно образование – Петър Берон, Васил Априлов, Иван Селимински, Никола Пиколо, Иван Богоров. Представени са основателите на българската медицинска наука и общественото здравеопазване след Освобождението – Асен Златаров, Христо Стамболски, Моско Москов, Тончо Радев, Владимир Несторов и др., както и лекари, които свързваме с чисто литературни изяви – Владимир Полянов, Никола Фурнаджиев, Валери Петров и много други.

Специално място в експозицията заема и големият български писател Димитър Димов – професор по анатомия, ембриология и хистология на гръбначните животни, представен с изявите и постиженията и в двете области.

Документалната експозиция е дело на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“, Българския лекарски съюз, Националния литературен музей и Съюза на българските писатели.

Архивните материали, използвани в изложбата, са от фондовете на Националния литературен музей, Музея по история на медицината във Варна, лични и семейни архиви.

Автор на изложбата е Анна Свиткова, художник – Ивелина Велинова.

Изложбата се експонира по повод 109-годишнината от рождението на Димитър Димов.

 

 

Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
21.06.2018 г. 13:54
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27981-izlozhba-hipokrat-i-pegas-v-natsionalna-biblioteka-sv-sv-kiril-i-metodiy