Изложби

Изложба „Бележитите портрети на Надар“

Най-добрите портрети на големия френски фотограф ще бъдат изложени в Националната галерия - Двореца

Изложба „Бележитите портрети на Надар“

Феликс Надар

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Петият фестивал ФотоФабрика ще завърши с изложба на световноизвестния френски фотограф от края на XIX и началото на XX век - Феликс НАДАР. Изложбата се организира съвместно с Френския институт в България и Националната галерия – Двореца и се осъществява от музея Jeu de Paume в сътрудничество с Медиатеката за архитектура и културно наследство и Министерството на културата на Франция.

На 21 юни (четвъртък) от 18:00 ч. в Националната галерия – Двореца ще бъде открита изложбата „Бележитите портрети на Надар“.

Четиридесет от най-добрите портрети на Феликс Надар ще бъдат представени пред българска публика. Между тях са портретите на Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки големи имена от края на XIX и началото на XX век.

 

Жозеф-Феликс Турнашон, известен с псевдонима НАДАР е роден в Париж на 6 април 1820 г. Работи като фотограф, карикатурист, журналист и писател. Бунтар и смелчага с ясни изразени социални идеали, той е първият фотограф, противопоставил се на общественото мнение, развивайки до край идеите и вкусовете си. Записва името си в историята на фотографията, като първият човек направил въздушни снимки.

Въвежда аерофотографията и портрета като жанр. Обича да снима тези, които познава отблизо. Архивът на Надар съдържа фотографии на почти всички популярни писатели, поети, художници, актьори, музиканти и танцьори за онова време. Наричан е още „фотографът на звездите ”.

Експериментатор и артист, днес големите му портрети представляват Пантеон на епохата му.

Българската публика ще има възможност да разгледа изложбата „Бележитите портрети на Надар” от 21 юни до 26 август 2018 г.

Национална галерия - Двореца (площад „Княз Александър І”)
(Вторник-неделя: 10:00-18:00 ч.; Каса отворена до 17:30 ч.)

http://www.nationalartgallerybg.org/

 

* * *

Допълнителна информация и подробности по темите и събитията, състояли се по време на петия фестивал ФотоФабрика: https://www.fotofabrika.org

Петият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Автор: Маргарита Енева
19.06.2018 г. 16:12
Посетено: 998
Етикети: фотография, изложба, Фестивал Фотофабрика, Национална галерия - Двореца, Бележитите портрети на Надар
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27970-izlozhba-belezhitite-portreti-na-nadar