Изложби

Изложбата „В търсене на хармонията“ гостува в Ловеч

Разказ за жизнения и творчески път на Димитър Димов

Изложбата „В търсене на хармонията“ гостува в Ловеч

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 юни 2018 г., в 17:00 часа, в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ – Ловеч ще бъде открита гостуващата изложба на Националния литературен музей „В търсене на хармонията“ – разказ за жизнения и творчески път на писателя и учен Димитър Димов. Документалните пана включват материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ и проследяват по-важните моменти от биографията на писателя – семейството, детските му и ученически години, следването в университета, практиката му като ветеринарен лекар, научните занимания, специализацията в Испания, корици на първите издания на романите „Поручик Бенц“, „Осъдени души“ и „Тютюн“, прототипи на героите, кадри от филми и постановки по негови произведения.

Автори на изложбата са Анна Свиткова, дългогодишен уредник на музея и Ивелина Велинова – художник.

В рамките на изложбата посетителите ще имат възможност да видят и филма „Триптих за Димитър Димов“ (2006) – първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а в ролята на Димитър Димов зрителите могат ще видят актьора Александър Жеков.

Изложбата, която ще гостува в библиотеката до 20 юли 2018 г., ще бъде представена от Милена Катошева, гл. уредник на къща музей „Димитър Димов”, Национален литературен музей.

 

Автор: НЛМ
14.06.2018 г. 17:54
Посетено: 829
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27947-izlozhbata-v-tarsene-na-harmoniyata-gostuva-v-lovech