Изложби

Галерия "Папийон" представя Аршак Нерсисян с "Монолог в цвят и форма"

Изложба живопис, 15 юни - 11 юли 2018

Галерия "Папийон" представя Аршак Нерсисян с "Монолог в цвят и форма"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Аршак Нерсисян 

"Монолог в цвят и форма" 

изложба живопис

от 15 юни до 11 юли 2018

„Картината е моята държава и както искам така си правя нещата вътре. Тук съм хазяин и съм в свой свят без глад и война.“ - Аршак Нерсисян

 

С голямо удоволствие Арт галерия Le Papillon представя "Монолог в цвят и форма" - най-новите живописни творби на Аршак Нерсисян в самостоятелна изложба с от 15 юни до 11 юли 2018 г. Поезия от цветове и светлина се излива с жизнерадостни послания от 21 живописни платна в пространството на галерията на ул. "Драгоман 12 във Варна. Картини - изпълнени в характерния за него в последните му творчески години кубизъм, надградил високите си рисувачески умения в разграждане на формата и цвета, сътворявайки нови темпераментни композиции. Монологът на Аршак обобщава пъстър разказ от фигурални композиции, интимни разговори, както и от обичаните от  него фовистични пейзажи и натюрморти. На всеки зрител, потопил се в магнетичния му колорит, се предоставя възможност да открие своите тонове и полутонове – нещо от своята забравена същност, и да излезе пречистен и огрян от своя собствена вътрешна светлина.

Многоплановата сюжетност и стереометрия в наслоените, същевременно плътни и прозиращи багри на платната му, разгръща светове от фантазии и прозрения, лишени от праха на ежедневието. Картините в настоящата изложба на Аршак Нерсисян излъчват висока художествена култура, чистота на формата, благородство и деликатност на изказа. Топлият южняшки колорит е това, което зарежда сетивата, а меките форми и обемни наслагвания отнасят мисълта отвъд видимия образ, нещо особено необходимо в динамично време като нашето. Много от композициите са разработвани по няколко начина - от мекия и поетичен стил до острия декоративно-експресивен похват.

По един категоричен художествен начин Аршак изследва различните измерения на любимите си теми: музика, любов, нежност, природната хармония и красота.

Художникът демонстрира богатото си, утвърдено виждане за света, с неговите трептения в цвят и форма, като извайва събирателни съзерцаващи образи, уловени в момент на вглъбеност или в разговор. Великолепното чувство за живопис и баланс се преплита и допълва от идейни сюжети и композиции, силните и приглушените цветове са в единство. Перфектната хармония контрастира с ярките и енергични тонове, характерни за творчеството му в последните години. Цялото това богатство на палитрата и емоциите, обаче, не е случайна. Художникът носи в себе си наследството на много светове – от Армения, през Русия, през европейската живопис, обогатена с българска душевна топлота. Именно умението му да предаде емоции и настроения, отразени от неговата собствена чувствителност и деликатност, го превръщат в „художник, който не можеш да сбъркаш с други  и най-яркият сред българската гилдия художник, съчетал неокубизма с фовизма.“

Проф. Аксиния Джурова споделя за автора:

“Аршак е и арменски художник с контраста на цветовете, и френски с кубистичните си и фовистки решения и български с избора на някои от сюжетите, но може би най-точното е да го определим като неокубист.“ "Силната живопис на Аршак ме връща към най-силните експериментатори на френската и руската живопис. Това са тези, които са преминали през експеримента на Френското изкуство – фовизма, т.е. през течението на дивите, отличаващо се с крайна експресия, както и през сезанизма и кубизма, характерен с разбиването на живописното пространство на картината и постигане на пространствена многоплановост. Тези художници и техните руски последователи успяват да разширят пластичния изказ чрез декоративност, яркост на цвета, фактурна сложност, запазвайки една подчертана жизнерадост. Аршак доразвива тези тенденции, за да изработи своя експресионистичен неокубистичен стил. В картини му, които ще видим в изложбата, присъства сезанистки отказ от оптическа перспектива, извеждане на формата чрез редуциране на обема и превръщането му в геометрични фигури, подобно на това което се постига в аналитичния кубизъм.“ “Опоетизирането на всичко веществено в картините му, на средата, в която живеем, и е далеч от неговата възвишена интерпретация, трябва да отдадем на умението и отдадеността на изкуството на самия Аршак и на неговата живописна култура, която е получил и развил в ранните си години в Армения, за да я обогати в България. Ярък представител на синтеза между известната арменска живописна школа и европейската живопис."

 Художникът е категоричен, че без божествена искра нищо няма да стане, а божествената искра е любовта. Любов към природата, любов към ближния, любов към всичко, което диша и се движи.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Аршак Нерсисян  е роден в Ереван през 1952 г. Завършва художествена гимназия и Ереванска художествена академия - две специалности – живопис и графика  (1982-1988 г). Специализира в Литва, Латвия, Санкт-Петербург – 1986-1987 г. След това работи като художествен редактор в  списание ”Жените на Армения”.

От 1996 г. живее в България, първо във Варна, а  от 2003 г. в София.

Илюстрира книги с  поезия и др.

Участвал е в десетки изложби в България, Иран, Франция, Русия, Финландия, Чехия, Испания, САЩ. 

Има над 30 самостоятелни изложби. Участвал е в Национално биенале гр. Бургас 2010, 2012, 2014 г., Национална изложба „Портрет“ – Шипка 6, изложба „Майстори на портрета“ в зала "Средец". Има много участия в пленери в България - в Малко Търново, Китен, Пловдив, Еркеч, Кюстендил и др., международни представяния в Черна гора, в Австрия – симпозиум в гр. Пьохларн, Унгария – Будапеща, „Биенале на изкуствата“ (Представителна изложба на Български културен център).

През 2009 г. става член на Дружеството на бургаските художници и през 2009 г. му е връчена „Награда за годината“ на галерия „Бриз“ гр. Бургас за най-успешен художник. От 2010 г. е гост-член на Дружеството на пловдивските художници и през 2012 г. творчеството му беше представено в голяма изложба в Градската художествена галерия в Пловдив.

Критиката отбелязва за Аршак Нерсисян, че изследва възможностите на вариантност, основана на различни стилистики, което е присъщо на динамичната му природа. Определят стила му като странно съчетание на южен темперамент и на една изискана и рафинирано северняшка школа, които раждат интересни сюжети, нарисувани с деликатност и майсторство.

 

 

Автор: галерия "Папийон"
14.06.2018 г. 13:42
Посетено: 1265
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27942-galeriya-papiyon-predstavya-arshak-nersisyan-s-monolog-v-tsvyat-i-forma