Изложби

СГХГ представя своя изложба в Националната галерия на Македония

„Следобедът на една идеология“, 13 юни – 3 юли 2018 г.

СГХГ представя своя изложба в Националната галерия на Македония

 

◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия

представя изложбата

„Следобедът на една идеология“

13 юни – 3 юли 2018 г.

Откриване 12 юни, 19.00 часа

Национална галерия на Македония, Скопие

Куратори Георги Лозанов и Георги Господинов

 

Изложбата „Следобедът на една идеология“ представя художествените произведения, притежание на галерията, с „нехудожествени очи”. Търси в тях свидетелства за едно време и за начина, по който са го преживявали артистите. Разчита на това, че те на собствения си език са писали страници от микроисторията на комунизма; че творецът винаги участва в „двойна игра”: докато отразява реалността, и тя му се отразява, присъства в работите му, както по волята му, така и независимо от нея. В този смисъл естетическите качества не са били водещи при подбора ни на картините и скулптурите, което далеч не значи, че ги нямат – сред техните автори са някои от големите имена в българското изобразително изкуство като Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов... При това все творци с позиция към онова време и към правенето на изкуство в него… И посетителите ще ги следват в художественото им мислене, ще се поддадат на артистичните им нагласи. В случая важен е не толкова стилът им, колкото съхраненото в изкуството им усещане за социалната среда, в която са пребивавали и то извън публичните им роли, когато се приберат в къщи, или просто за малко затворят очи.

В това търсене на „художествени улики” за частния човек през соца се очертават четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина.

Изложбата е част от дългосрочния проект „Другото око“, в който има за цел да представи и социализира богатството и многообразието  на произведенията от фонда на СГХГ през очите на „непрофесионалисти“ – интелектуалци.

Албумът към изложбата е на български и английски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях произведения.

Изложбата се реализира със съдействието на Министерството на културата, Министерството на външните работи и Българския културен институт в Македония.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
12.06.2018 г. 14:56
Посетено:
1196
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27933-sghg-predstavya-svoya-izlozhba-v-natsionalnata-galeriya-na-makedoniya