Изложби

Venus Ritual - изложба живопис и керамика на френския художник Mitch Brezounek

15 юни - 15 август 2018, Галерия L’union de Paris – Пловдив

Venus Ritual - изложба живопис и керамика на френския художник Mitch Brezounek

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия L’union de Paris – Пловдив

за първи път представя 

самостоятелна изложба (живопис и керамика) на френския художник Mitch Brezounek

Venus Ritual / Венерин ритуал

15.06. – 15.08.2018 г.

 

Венера (или Афродита в гръцката митология), както е известно, е богинята на женската красота и съблазън. Етимологията на думата се корени в латинския глагол vincire (оковавам, завързвам). Богинята е връзката всъщност между огненото мъжко начало и водното женско такова, а резултатът от това единство е самият Живот.

Много епитети са съпътствали Венера - плодовита, сексуална, еманципирана, любвеобилна... Нейната свобода, невъздържаност, дързост и чар открай време вдъхновяват Изкуството и оформят образа на Жената през вековете. Venus ritual поставя въпроса за изобразяването на женското начало - с различните негови символи и митологични аспекти, и разглежда красотата и атрибутите й, превръщайки се в метафорично отражение на реалност и фантазия. Женственото е вече еманципирано и поставено на преден план от самата Венера.

Функцията на грима, както и на козметиката, също се корени в миналото, вероятно леко променена от времето на Праисторията, когато те са били основно използвани за шамански обреди, погребални церемонии или плодородие. Традиционно винаги са били свързвани с Жената и красотата: добавяме пигмент върху физическото тяло, за да променим онтологията му и да го идеализираме. При нас/мен, натрупването на боя върху платното препраща към точно този феномен - да натрупаме, за да идеализираме или да отнемем, за да разкрием. Сцените (Парадокс, Morning sun) и ежедневните предмети (Elixir, Brush, Three graces) се превръщат в ритуални такива, атрибути на женското тяло, които му помагат да прелъстява.

Двойнствеността, двата жанра/вида, които се сблъскват и съчетават, идеята за изпепеляващата любов, която завладява, омагьосвайки тялото и душата, подобно на шамански танц, объркват Мъжкото начало и го поставят в краката на Венера - затворник, хипнотизиран като змия от музиката.

Сблъсъкът на двата пола се изобразява и във флорален аспект. Например когато някой ви поднася жълти лалета, те представляват отхвърлена любов. Що се отнася до тръните, те често символизират гръбначния стълб, който се свързва със земята, но се отправя към небето, като по този начин успява да едини горе и долу, женско и мъжко начало. Трънливите растения по свой начин са синоним за неплодородна земя или девствена такава. Те също така, при някои племена, се използват за затваряне на рани или за скарификация.

"Жената е съществото, което хвърля най-голяма сянка или светлина в сънищата ни."
Ш. Бодлер

Превод от френски: Любомир Атанасов

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Mitch Brezounek (Мич Брезунек) e роден в Онже, Франция през 1989 и живее и работи в Пловдив, България. През 2015 г той завършва Националната академия за изящни изкуства, гр. Лориент, Франция. Между 2013 и 2014 г. работи като асистент-галерист в галерията за съвременна фотография “Le Lieu”, Лориент. Мич е част от артистичния колектив Ouest Fisting (2013-2017). Колективът е в сферата на графичната ъндърграунд култура, фокусирайки се върху фензин изданията, ситопечат принтове, DYE, видео и други медии.

Ouest Fisting участват в различни арт фестивали като Crack festival, Рим, Италия (2013, 2014); International Fanzine Festival, Истанбул, Турция, (2014); Hip hip fanzine festival, София, България (2015); Vendetta, Марсилия, Франция, (2016)... През 2014 Ouest Fisting печели първа награда за най-добро фензин издание в "Itineraire Graphique’’, Лориент, Франция с жури Bernhard Willem Holtrop и Muzo.

През последните години Mitch Brezounek се фокусира върху индивидуални проекти и творби като използва различни техники и медии (керамика, живопис, рисунка, видео, анимация). През 2016 г. Point Blank gallery представя неговата първа самостоятелна изложба We love Russia. През 2017 Eather contemporary art space представя втората му самостоятелна изложба Incubus с куратор Voin de Voin.

Автор:
Галерия L’union de Paris
Публикация:
12.06.2018 г. 12:42
Етикети:
Посетено:
767
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27928-venus-ritual-izlozhba-zhivopis-i-keramika-na-frenskiya-hudozhnik-mitch-brezounek