Изложби

„Жест, движение, пространство“ - изложба на Албино Пити

12 юни - 12 юли 2018, Общинска художествена галерия – Дупница

„Жест, движение, пространство“ - изложба на Албино Пити

 

◊ ПОКАНА

На 12 юни от 17.30 часа е откриването на изложбата на Албино Пити „Жест, движение, пространство“. Събитието ще се проведе в Общинска художествена галерия – Дупница, зала „Околийска къща“, ул. „Иван Вазов“ 19. Експозицията ще може да бъде видяна до 12 юли.

Албино Пити е роден в град Бреша, Италия, на 12 април 1951 г. Посвещава се на музиката и на рисуването от младежките си години. През 1967 г. се установява в Ротердам, а след това в Амстердам. След приключване на академичното си образование става ученик на Пилман.

През 70-те години Пити дава нов живот на изхвърлени предмети и ги превръща в произведения на изкуството. По-късно в Мадрид той създава произведения в нов калиграфски стил – живопис, рисувана с изключителна бързина и замах на четката. Следват неговите швейцарски, немски, италиански и испански периоди. Пити прави изложби в Барселона, Антиб, Флоренция, Франкфурт и други европейски градове.

Неговото неформално изкуство е изпълнено със силни емоции и чувства, диктувани от сърцето. През 1987 г. Пити създава експанзионизма – ново течение в изкуството, основано на философския принцип експанзия без граници или ограничения.

Интересът към творбите му нараства главоломно. Негови картини са изложени в галерии, частни колекции, музеи и музейни фондации по цял свят. Зад гърба си има повече от 500 персонални и колективни изложби и около 100 пърформанса. През 2012 г. в своя акция Албино дори изрисува стар тролейбус в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019. На стила и творчеството му са посветени 25 книги, но най-добре го описва критикът Гилермо Джилиоти: “За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”.

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
08.06.2018 г. 16:54
Посетено:
1215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27911-zhest-dvizhenie-prostranstvo-izlozhba-na-albino-piti