Изложби

„Пътят” - изложба на Цветан Казанджиев в галерия "Ларго", Варна

Живопис, акварел и рисунка, 07-27 юни 2018

„Пътят” - изложба на Цветан Казанджиев в галерия "Ларго", Варна

Цветан Казанджиев. "Последен бряг"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия "Ларго" представя

Цветан Казанджиев

„Пътят”

Изложба живопис, акварел и рисунка, 07-27 юни 2018

 

От 7 юни 2018 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи за втори път в своите салони ямболския художник Цветан Казанджиев. Авторът, познат от многобройните си участия в Международното биенале на графиката във Варна, се представя този път с живопис, акварел и рисунка. Изложбата си е озаглавил „Пътят” и тя е втората поред с това заглавие в рамките на последните два месеца. През април авторът представи под надслов „Пътят” колекция от 100 картини в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Сега част от тази експозиция ще радва ценителите във Варна през следващите три седмици.

Отново, както и в предишната му изява в „Ларго”, Цветан Казанджиев ще представи серия от така любимите му в последните няколко години творби, заключени в кръгла форма. В изложбата ще видим 14 картини, изпълнени с масло, във формата на кръг с диаметър между 30 и 70 сантиметра. Изглежда съвършената форма на кръга привлича майстора и го вдъхновява в неговото безкрайно преследване на съвършенството в художествения изказ. Кръглата форма може да бъде приета и като символ на безкрайността на Вселената, като олицетворение на непрекъснатото повторение в природата, като знак за завършеност, цялост. Като художник Цветан Казанджиев особено много се интересува от космическите измерения на краткото човешко битие, винаги го е вълнувало безсмъртието на човешката душа, което безсмъртие винаги за него е било свързано с небесни, вселенски, космически измерения. Затова в картините му ще открием знаково изобразени луната, звездите, небесата, и успоредно с това чисто човешки символи и идеологеми, които са съизмерими по своята значимост с космическите – очите, като символ на безкрая, яйцето, като символ на началото, брегът, като символ на пътуването. Така в творбите на този, бих го нарекла „поет на небесата и звездите” ние, обикновените хора, с радост, с тъга и с малко меланхолия откриваме „Тайната на бялата луна”, „Дългото пътуване” към „Последния бряг” и не на последно място – „Твоите сини очи, над моето небе...”.

За да допълним словесния портрет на творчеството на Цветан Казанджиев, ще заемем от текста за него на известният критик и публицист Иван Гранитски: „Ако в работите с масло внушенията на художника са тежки, драматични, винаги натоварени със значителен подтекст и многопосочни послания, то неговите рисунки приличат на музикални импровизации. Като че ли това са пластически ноктюрни. Прозирност, пастелно феерично реене, игра на светлини и сенки, изключително умело боравене с тонове и нюанси – всичко това ражда своеобразни поетични миниатюри, които очертават съвсем неслучайна драстична контратеза на неговите големи цикли от масло.

Изложбата на Цветан Казанджиев в Арт Галерия "Ларго" (Варна, ул. "Хан Крум" №8) продължава до 27 юни. Повече снимки на творбите можете да видите на www.largogallery.com.         

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в Ямбол. Член на Съюза на българските художници, секция „Графика“, от 1989 г. Има над 150 участия в международни графични форуми и конкурси. Има десетки самостоятелни изложби и колективни участия в галерии в България и в чужбина – Япония, Полша, Франция, Холандия, Чехия, Словения, САЩ, Германия, Австрия, Италия.

Носител на множество награди за творбите си, сред които: Национална награда в Изложба графика и малки графични форми, София, България (1995), Награда на Международна изложба - конкурс за графика малък формат, Кадакес, Испания (1996), Втора награда, медал и диплом на Международното Биенале на графиката, Оренсе, Испания (1998), Специална награда на Международното Биенале на графиката, Сеул, Корея (2002), Втора награда на Международен конкурс за графика ”MAXIMO RAMOS”, Ферол, Испания (2005), Награда за графика на Биенале на малките форми, Плевен, България и Награда за графика на Националното биенале на съвременно българско изкуство, Бургас, България (2006), Награда за живопис на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, Русе (2015) и др.

Негови графики са притежание на Национална галерия София, България; Графичен кабинет Варна, България; Dalarnas музей Фалун, Швеция; Арт музей Лодз, Полша; Арт музей Ферол, Испания; Арт музей Оренсе, Испания и на много частни колекции в България, Япония, Гърция, Холандия, САЩ, Финландия, Франция, Полша и др. 

Живее и работи в родния си град Ямбол.

      

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
07.06.2018 г. 11:04
Посетено:
1463
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27894-patyat-izlozhba-na-tsvetan-kazandzhiev-v-galeriya-largo-varna