Изложби

“25х25“ - юбилейна изложба на фотокниги в Институт “Сервантес”

По повод 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

“25х25“ - юбилейна изложба на фотокниги в Институт “Сервантес”

 

◊ ПОКАНА

На 7 юни (четвъртък) от 18:00 ч. в Институт “Сервантес” на ул. „Света София“ 3 ще бъде открита юбилейната изложба на фотокниги “25х25“. Чрез нея се отбелязват 25 години от създаването на специалност „Фотография“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Предстоящата изложба „25x25“ идва като продължение на миналогодишната изложба на фотокниги, организиранa от фестивала ФотоФабрика. Благодарение на Институт "Сервантес" и тази година любителите на фотографията, могат да разгледат специализираните издания.

Изложбата „25х25“ е поклон и пред паметта на основателя на специалността проф. д-р Румен Георгиев.

Визуалните артисти ще демонстрират многообразието от възможности, които им предоставя фотографията. Темите ще бъдат различни, както и използваните изразни средства и графични решения.

В експозицията са включени фотографски илюстрации по различни литературни произведения, социологически проучвания, висококачествена фотодокументалистика, както и социокултурни изследвания, и дълбоки лични изповеди, представени чрез средствата на фотографския образ.

Част от имената на фотографите, които ще представят своите проекти са: Боряна Пандова, Неделчо Хазърбасанов, Андрей Киров, Виктор Кожухаров, Яна Лозева, Радина Ганчева, Таня Дечева, Симеон Гайтанджиев и още много други.

Куратор на изложбата "25х25" е доц. Иглена Русева, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, катедра по „Филмово и телевизионно операторство и фотография“, която добавя:

„Благодаря на екипа на Фотофабрика за ползотворното сътрудничество в осъществяването на това начинание и на любезните ни домакини от Институт „Сервантс". От сърце благодаря и на всичките 25 млади колеги за готовността, с която се отзоваха на поканата ми за участие в изложбата. Някои от книгите дойдоха на крака, други долетяха от Лондон, Берген, Берлин, Скопие и Ротердам сами, или със създателите си! Вярвам, че представените в експозицията 25х25 фотографски проекти предоставят на публиката поредно потвърждение на написаното от Хулио Кортасар в разказа „Лигите на дявола, или нишките на Света Богородица”, че „... сред многото начини да се воюва срещу нищото, един от най-добрите е да се правят снимки...”

А защо не и фотографски книги?

 

Очакваме Ви!

7.06. – 19.06.2018, Институт „Сервантес“ (ул. „Света София“ 3)

http://sofia.cervantes.es

 

Петият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година.

Допълнителна информация и подробности по темите и събитията на Фестивала ФотоФабрика: https://www.fotofabrika.org

Автор:
Маргарита Енева
Публикация:
06.06.2018 г. 15:18
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27892-25h25-yubileyna-izlozhba-na-fotoknigi-v-institut-servantes