Изложби

„Светлините на София” - изложба на алжирския художник Илиес Белкайд

31 май - 16 юни 2018, Акварелна галерия "Абсент"

„Светлините на София” - изложба на алжирския художник Илиес Белкайд

◊ ПОКАНА

На 31.05.2018 година, четвъртък, в акварелна галерия „Абсент” на ул. „Цар Самуил” 37 ще бъде открита втората самостоятелна изложба на алжирския художник Илиес Белкайд - „Светлините на София”.

Илиес Белкайд е роден на 16 септември1981 г. в Ел Уеди, Алжир. От детството си е вдъхновен от калиграфията и картините на неговия баща. От 2010 г. работи и се развива в областта на акварелната техника. Негови картини се намират в частни колекции в Алжир, Англия, Холандия, Белгия, Франция и България.

Избрал да живее и твори в България, Илиес успява да покаже романтичната и изящна страна на София. Рисува я, тъй като за него тя е привлекателна на пръв поглед и изпълнена с красиви гледки. Споделя, че докато се разхожда из града не може да остане равнодушен към комбинацията от различните архитектурни стилове на старите сгради. Впечатлява се и обръща внимание на незабележими обекти от нашето ежедневие. Пример за това са трамваите, присъстващи в много от картините му. Така сме привикнали да ги виждаме около себе си, че съвсем сме забравили как определят облика на града ни със своя ретро вид.

Илиес е майстор в пресъздаването на градската атмосфера. Успява да използва дори тълпата като изразно средство. Умело борави със светлина и сянка, и така София се превръща в магнетична, приглушена, пълна с романтизъм, носталгия и красота. В картините му ще разпознаете Софийската синагога, бул. „Витоша”, ул. „Раковски”, „Орлов мост” и други знакови места из центъра. Ще ги видите по нов начин и ще си спомните с гордост тяхната история .

Интересно и неочаквано е да разбереш, че всъщност градът, който с лекота наричаме пренаселен, мръсен и шумен, може да бъде толкова красив и пленителен.

Изложбата ще бъде открита на 31 май в 18.30 часа и ще продължи до 16 юни 2018 г.

Заповядайте!

Автор:
Акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
30.05.2018 г. 15:33
Посетено:
1255
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27843-svetlinite-na-sofiya-izlozhba-na-alzhirskiya-hudozhnik-ilies-belkayd