Изложби

Галерия "Възраждане" представя Николай Караджов

Изложба живопис, 29 май - 18 юни 2018

Галерия "Възраждане" представя Николай Караджов

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 29.05.2018 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Николай Караджов. Изложбата ще продължи до 18.06.2018 г.

Николай Караджов – художник, който винаги устоява на временните внушения и капризи в изкуството и е единствено верен на себе си, на живописните енигми, разграничили артистичното му его от всичко останало. Моралът на една живопис винаги отделя фалша от правдивостта и в това отношение при Караджов летвата е вдигната високо. Няма значение какво рисува – красиви жени, цвете или натюрморт, естетичната мощ на художника е като противоотрова към всичко пошло, грозно и арогантно. Картините му са изтънчени, с хладна прелест на рисунъка, с магнетична психологичност на сюжета и субекта. Композициите в платната са семпли и скромни и това още повече вдига качеството на внушението им. Емпатията между картина и зрител е на дълбоко психологично ниво и остава насладата от майсторството на един зрял и искрен живописец.

Красимира Алексиева, 2018 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Николай Караджов е роден на 8 август 1950 година в село Малчика, Плевенска област. Завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански през 1975 година. От 1976-а участва в десетки Общи художествени изложби в страната, както и в окръжни изложби на русенските художници. От 1979 година е член на СБХ. През 1976-77 година Николай Караджов излага свои картини в галерия Албърти в Лондон, а от 1997-2007-а в Gagliardi Gallery в Лондон.

Осъществил е 12 самостоятелни изложби в България, Англия, Латвия.

Н. Караджов участва в представителни изложби на Българското изкуство в Русия, Румъния, Финландия, Германия, Австрия, Холандия, Португалия, Гърция, Мексико и др. страни. Творби на Николай Караджов са в НХГ, СГХГ, в художествените галерии в Русе, Разград, Шумен, Ловеч, Плевен, Бургас, Ст. Загора, Кърджали, Перник и др. Картини на художника са притежание на частни колекции в България, Англия, Сърбия, Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, САЩ и др.

Дарения и поръчани творби за църкви:

Художникът дарява на католическата църква в родното си село Малчика (Плевенска област) „Света Ана“, копие на картината на Леонардо Да Винчи „Мадоната от пещерата“. По поръчка на католическата църква рисува портрет в цял ръст на епископ Евгени Босилков, обявен за блажен, първо за църквата в село, а после и за русенската католическа църква „Свети Павел от Кръста“. На православната църква в с. Малчика дарява копие на икона на патрона й Св. Архангел Михаил, рисувана върху платно с маслени бои.

През 2017 година Николай Караджов бе номиниран и селектиран за наградата „Владимир Димитров-Майстора“.

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
25.05.2018 г. 14:48
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27812-galeriya-vazrazhdane-predstavya-nikolay-karadzhov