Изложби

Изложба "Историкът на Алма матер"

По случай 140-годишнината от рождението на проф. Михаил Арнаудов

Изложба "Историкът на Алма матер"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 май 2018 г. от 16,00 ч. във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” ще бъде открита изложбата „Историкът на Алма матер”, посветена на 140-годишнината от рождението на проф. Михаил Арнаудов. Изложбата проследява пътя му в Университета от студентските години до края на преподавателската му дейност през призмата на спомените му и неговите научни трудове. Откроява се ролята на Иван Шишманов за оформянето на Арнаудов като учен и преподавател. Също така се посочват контактите му с българските творци през почти вековния му жизнен път. Специално място е отделено на ректорския мандат на проф. Арнаудов през 1935-1936 г. и ролята му в честването на 50-годишнината на Университета.

Изложбата включва: дисертацията, първите публикации, най-известните му трудове, книги с автографи и посвещения.

Представени са изданията на Историята на Софийския университет и Алманаха с животописни и книгописни сведения за преподавателите.

За експозицията Музеят на Софийския университет предоставя ректорската огърлица, Оксфордския жезъл и други артефакти.

Обществен деец и учен, автор на над 50 монографии в областта на фолклористиката, литературната теория и етнографията, 36 години преподавал в университета, написал историята на Алма матер, министър на просвещението, съден от Народния съд и оправдан, личността на Михаил Арнаудов привлича вниманието на съвременниците и днес.

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.05.2018 г. 18:56
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27765-izlozhba-istorikat-na-alma-mater