Изложби

„Изчезващ вид“ - изложба на Виктория Филипова, Ина Валентинова и Соня Петрова

17 май - 10 юни 2018, Галерия L’union de Paris – Пловдив

„Изчезващ вид“ - изложба на Виктория Филипова, Ина Валентинова и Соня Петрова

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия L’union de Paris – Пловдив

представя

„Изчезващ вид“

 Изложба на Виктория Филипова, Ина Валентинова, Соня Петрова

Живопис, рисунки, фотография, колаж

Галерия L’union de Paris – Пловдив за първи път представя художничките  Виктория Филипова, Ина Валентинова и Соня Петрова. На 17.05.2018 г. ще бъде представена тяхната първа съвместна изложба „Изчезващ вид“.

Изложбата е фокусирана върху процеса „изчезване“ и задава въпроси за това какво изчезва днес,  кое е напълно изчезнало, кое предстои да изчезне и защо, каква е причината? Работите в изложбата - живопис, фотография, рисунки, колаж, засягат различни гледни  точки от изчезването на животински и растителни видове през човешката идентичност до националността за да ни осъзнаят за една реалност, в основата на която най-често стои дейността на човека.

Експозицията осмисля идеята за спасението и унищожението, като индивидуален и обществен акт, за един природосъобразен живот изпълнен с достойнство.

 

◊ АВТОРИТЕ

Виктория Филипова е родена през 1986 г. в Габрово. Завършва своето образование в АМТИИ – Пловдив, през 2013г. в специалност – сценография и костюмография . В момента работи като сценограф на Родопски драматичен теарър „Николай Хайтов” – Смолян. Започва творческата си кариера с участия в общи художествени изложби и проекти. През 2014 г. е номинирана за театрална  награда „Икар” в категория „Дебют” за сценография на спектакъла „Лазарица” от Йордан Радичков. През 2015 г. печели първа награда за сценография за спектакъла „Лазарица” от фестивала за Малки театрални форми – гр. Враца. 2017 г. печели първа награда за сценография за спектакъла „Нощен гост” по разкази на Йордан Йовков от фестивала „Сцена, палитра, танц” – гр. Пловдив.

Ина Валентинова е родена 1995 г. в Русе. Учила е Изящни изкуства в Академия Минерва в Грьонинген, Холандия, Графика и живопис в Академия за изящни изкуства във Вроцлав, Полша и в момента следва в специалност "Текстил" в Национална художествена академия, София. Участвала е в групови изложби, някои от които в Австрия, Швейцария, Холандия, Полша, Китай и България. Първата ѝ самостоятелна изложба “Flying jellyfish and fragrant cakes” се осъществява през 2012 г. в галерия Архис, Варна. Работи в сферата на илюстрацията, текстилното изкуство, стрийт арт и изкуство в публична среда. Основни теми в работата ѝ са идеите за анимизъм, връзката между хората и природата и духовността.

Соня Петрова, родена през май 1987 г. През 2009 г. учила в експериментален курс на ПУ „Паисий Хилендарски“ - педагогика на обучението по изобразително изкуство. От 2011 до 2018 г. учства в групови изложби и фотографски конкурси. Работи в сферата на фотографията, живописта, скулптурата.

Автор:
Галерия L’union de Paris
Публикация:
14.05.2018 г. 17:48
Етикети:
колажфотографиярисункиЖивописИна ВалентиноваПловдивГалерия L’union de Paris
Соня Петрова
Виктория Филипова
изложба. Изчезващ вид
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27718-izchezvasht-vid-izlozhba-na-viktoriya-filipova-ina-valentinova-i-sonya-petrova