Изложби

"Пътища" - изложба на Васил Докев

19 май - 9 юни 2018, галерия "Етюд"

"Пътища" - изложба на Васил Докев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Етюд" представя

"Пътища"

Изложба на Васил Докев, организирана в негова памет и по повод на неговия 80-годишен юбилей.

Откриване на 19 май (събота), 18:30 ч.

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 09 юни 2018.

В настоящата експозиция ще бъде представена подбрана част от живописните произведения от късния творчески период на автора. Те са резултат от неговото дългогодишно търсене и своеобразно пътуване в света на изобразителното изкуство. В тях личи копнежът му да твори без ограничения на жанрови, стилистични и технически рамки, да поема по различни пътеки на експеримента и да създава свои правила на рисуване. 

В картините от този период, до любимите на Васил Докев старобългарски знаци взаимствани от фолклора и свързани със смисъла и кръговрата на живота, присъстват хармонично и в един общ свят изображения на хора, животни, птици, митични същества и светци, както и фантастични създания. Всички тези елементи художникът използва само като тласък и основа за импровизациите и построенията на своите живописни произведения. Понятието за сюжет и тема присъства само условно.

Тук той достига до едни по-изчистени и опростени форми, до една искреност и чистота, която докосва най-вече със своята емоция, колорит и композиционна лекота. Образната представа е само повърхностен слой, но в дълбочина художникът отхвърля илюстративните моменти и се отдава на един чисто абстрактен метод на рисуване, където оставя голяма част от историята да бъде доразказана от самите зрители.

Васил Докев превръща своето творчество в призвание, приключение и неукротимо търсене на нови хоризонти. В края на своя житейски път художникът оставя своите картини да поемат по свои собствени пътища и да продължат следата, която той оставя след себе си, заживявайки свой самостоятелен живот – вълнуващи, честни и истински.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Васил Докев е роден на 22 май 1938 година в София.

Завършва Национална художествена академия в София специалност "Приложна графика" при професор Александър Поплилов през 1972 година.

В ранните години на своята кариера работи в областта на театралния плакат, запазения знак, пространственото оформление.

Един от най-големите специалисти в областта на визуалния български фолклор и семантика на знаковата символика. Дългогодишен художник на ансамбъл „Пирин“, Благоевград, ансамбъл „Тракия” в Пловдив, ансамбъл „Северняшки” в град Плевен, ансамбъл „Българе”, София и други. В последните десетилетия работи в областта на българския символичен фолклор и абстрактна живопис, театрална и фолклорна сценография, фолклорни костюми, накити. Неговите авторски произведения в тази област са представяни в повече от 60 държави в целия свят.

Основател е на първата частна галерия в София. Имал е самостоятелни и групови изложби в частни и държавни галерии в София, Варшава, Прага, Атина, Москва, Лондон, Братислава, Улан Батор, Женева, Монтрьо, Брюксел.

Автор:
галерия "Етюд"
Публикация:
12.05.2018 г. 15:27
Посетено:
1170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27691-patishta-izlozhba-na-vasil-dokev