Изложби

Изложба „Проф. Николай Майсторов и ученици”

10 май – 24 юни 2018, Квадрат 500, зала 19

Изложба „Проф. Николай Майсторов и ученици”

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия

и

Фондация „Въпреки“

представят

Проф. Николай Майсторов и ученици

10 май – 24 юни 2018

 

Откриване: 10 май, четвъртък, 18.00 часа

Среща с участниците в изложбата: 10 май, 16.00 часа

Квадрат 500, зала 19

Пл. „Св. Александър Невски“

 

Изложбата „Проф. Николай Майсторов и ученици” е четвъртата от проекта на Фондация „Въпреки” - „Учители и ученици в изобразителното изкуство”.

Участват: проф. Николай Майсторов, Долорес Дилова, Ива Владимирова, Елица Матеева–Паскинс, Райна Стоймирова, Албена Щениовска-Еглофф, Юлий Таков, Калин Антонов, Иван Михайлов-Жани, Любен Генов

Интересно е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител или обратното, опитва се да се еманципира от него. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението? Докъде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция? Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета?

Това са въпросите, които се обговарят в поредицата изложби и дискусии. Проектът е с четирима от най-изявените български творци и преподаватели в областта на изобразителното изкуство – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и Николай Майсторов. Поставени в изложба едно до друго, произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, и да се осмислят в една дискусия. Освен това, много важно е, че става дума за жив контакт между учители и ученици, а не за покойни майстори. Това е стара европейска традиция, която и днес е жива и не само в най-големите галерии.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Програма „Култура” на Столична община, в партньорство с Националната галерия в София, Градските галерии във Варна и Кюстендил, частните столични галерии „Арт Алея” и „Стубел”, галерия „София прес” и „Академия” в НХА. Включен е и в Културния календар на София, както и в Календара на културните събития във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Автор:
Национална галерия
Публикация:
09.05.2018 г. 16:22
Етикети:
изложбаФондация ВъпрекипроектНационална галерия
Проф. Николай Майсторов и ученици
Кварат 500
Посетено:
1557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27674-izlozhba-prof-nikolay-maystorov-i-uchenitsi