Изложби

Изложба „Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век”

3 май – 5 август 2018, Софийска градска художествена галерия

Изложба „Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век”

Иван Милев, 1897–1927. Крали Марко, 1926. Темпера, хартия, СГХГ

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Софийска градска художествена галерия

представя

Между традицията и модернизма

Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век

3 май – 5 август 2018

Откриване: 2 май, сряда, 18.00 ч.

 

Изложбата „Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те години на ХХ век” е опит да се представи един сегмент от художествения живот в България  от първата половина на ХХ век. Строгото отграничаване на 20-те години на миналото столетие до известна степен е въведено в изкуствоведската литература, а и в настоящата изложба за удобство и не очертава строги граници. За българското изкуство годините на това десетилетие са време на активен и многолик художествен живот, който съществено се модернизира. Експозицията обединява произведения, които показват различните посоки на модернизиране, но същевременно отразява продължението на традициите от предходните десетилетия в младото българско изкуство. Фокусът е ориентиран в една определена посока – търсене на национална идентичност и изграждане на образи, въплъщаващи тази идея. Обособени са четири отделни тематични линии, които ясно могат да се проследят в българското изкуство от периода, а именно: интерпретации, вдъхновени от приказно-поетичния фолклор, произведения, свързани с християнството и християнското наследство, интерес към обредите и обичаите и представяне на образи от българското село. Специално място е отделено на печатната графична продукция, а експонати на приложното изкуство допълват представата за художествения живот от епохата.

Изложбата представя творби на знакови за българското изкуство автори: Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев и др.

Произведенията са от фонда на СГХГ, на Национална галерия – София, Регионален исторически музей – София, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Държавна агенция „Архиви”, Национална художествена академия, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Съюз на българските художници, Градска художествена галерия – Пловдив, художествените галерии в Стара Загора, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен, Шумен, Русе, Исторически музей – Самоков, регионалните исторически музеи в Добрич и Враца, частни колекции.

Проектът е посветен на председателството на България на Европейския съвет и се осъществява с подкрепата на Аурубис България - АД и Програма „Култура” на Столична община.

Куратори на изложбата са Аделина Филева, Станислава Николова и Любен Домозетски. Консултант към проекта е Татяна Димитрова, художник Надежда Олег Ляхова.

 

Автор:
СГХГ
Публикация:
02.05.2018 г. 15:21
Етикети:
българско изкуствоизложбаСГХГСофийска градска художествена галерия
20-те години на ХХ век
Образи на родното
Между традицията и модернизма
Посетено:
1476
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27621-izlozhba-mezhdu-traditsiyata-i-modernizma-obrazi-na-rodnoto-v-balgarskoto-izkustvo-ot-20-te-godini-na-hh-vek