Изложби

С изложба за „враговете и приятелите“ на България Националният военноисторически музей провокира своите посетители

◊ СЪБИТИЕТО

На 3 май (четвъртък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложбата „Враг/Приятел“. Тя разкрива сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и три държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава – Турция, Русия и Германия.

Отношението на съвременния българин към тези страни обикновено е полярно и емоционално наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки периода между Освобождението и Втората световна война, когато междудържавните отношения преминават от приятелски към вражески, и обратно, експозицията предизвиква посетителите да си зададат въпроса дали на международната сцена могат да съществуват вечни приятели и врагове, или има само вечни интереси.

Изложбата очертава възходите и спадовете в дипломатическите отношения между България, от една страна, и Турция, Русия и Германия, от друга, като ги онагледява с експонати – символи на междудържавните отношения. Посетителите ще видят военния орден „За Храброст“, който княз Александър I учредява в разрез с разпоредбите на Берлинския конгрес и декориран с него посещава Русия и Турция, заявявайки на езика на протокола стремежа на България към независимост. Другият знаков експонат, който въплъщава в себе си еманципацията на България от Османската империя е орденът „Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий“, учреден от цар Фердинанд I по повод официалното признаване на Независимостта. Като символ на отношенията с Русия в изложбата са представени знакът на Временното руско управление и сабя, подарени на престолонаследника Борис от неговия кръстник – руския император Николай II. За първи път в НВИМ ще може да бъде видян и фелдмаршалският жезъл на Фердинанд I, връчен му от германския кайзер Вилхелм II.

В изложбата се преплитат експонати-уникати – притежание на царските фамилии, и такива, свързани със събития и хора, чиито съдби са белязани от междудържавните отношения. Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей представя своеобразна среща на стрелялите един срещу друг по време превземането на Одринската крепост командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на толерантност и зачитане достойнствата на противника. Израз на променящото се в годините отношения към Русия са дългогодишният строеж и промяната в наименованието на катедралния храм „Св. Александър Невски“. А разказът на полк. Димитър Младенов представя тежките мигове, преживени от една българска военна част, в критичните дни след преориентацията на България по време на Втората световна война, когато Германия от съюзник се превръща във враг.

Експозиционният разказ завършва с провокация към посетителите. Във видеоинсталация е представено позиционирането на България спрямо Турция, Русия и Германия днес. А интерактивно приложение, създадено с помощта на студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще предизвика гостите на музея да оценят враг или приятел са ни трите държави в различни исторически периоди. 

Изложбата е реализирана по проект с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата. Осъществява се със съдействието на Фонд „Цар Борис III и Царица Йоанна“, в сътрудничество със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Омега Филмс и продуцента Светослав Овчаров.

• Напълно безплатно посетителите на Националния военноисторически музей ще могат да разгледат изложбата „Враг/Приятел“ още на 6 май, когато традиционно музеят работи с вход свободен и по случай Празника на Българската армия е подготвил специална програма.

 

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
02.05.2018 г. 13:33
Посетено:
880
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27613-s-izlozhba-za-vragovete-i-priyatelite-na-balgariya-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-provokira-svoite-posetiteli