Изложби

„Град Арт“ пред Народния театър

Ще бъдат представени художествени инсталации в градска среда, създадени с участие на ученици от дванайсет училища по изкуствата в страната през последните седем години

„Град Арт“ пред Народния театър

 

◊ ПОКАНА

Център АЛОС с гордост представя изложбата „Град Арт“, която ще бъде открита в 18.30 часа на 2 май 2018 г. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. На трийсет и два постера ще бъдат показани художествени инсталации в публични градски пространства на единайсет български града. Характерни са ежедневните материали, впечатляващата мащабност и временният характер на работите, като всяка от тях е съобразена с местния контекст. Основната концептуална линия търси провокация в мисленето на местните общности към възможни артистични алтернативи във визията на градската среда.

Инсталациите са създадени в уъркшопи на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, с участието на ученици от дванайсет училища по изкуствата към Министерството на културата от цялата страна.

Реализациите са в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Основен партньор на Център АЛОС е за създаването и функционирането на платформата е Фондация "Америка за България".

Изложбата се осъществява със съдействието на Столична община.

Повечето от показаните работи са част от по-големи културни събития, сред които „Европейска нощ на музеите“ в София, „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив, „Чудомирови дни“ в Казанлък, фестивалите „Включи града“ в Бургас, „Локация Център“ в Габрово, „Арт лято“ във Велико Търново и „Български фестивал на сливата“ в Троян. Представени са и реализации в Трявна, Смолян, Русе и Варна.

Фейсбук страница на изложбата

Изложбата е сред акцентите в кампанията на Център АЛОС за популяризиране на училищата по изкуствата сред местните общности чрез включването на дейности на ученици и преподаватели в местните културни календари.

 

* * *

Образователна платформа за съвременно изкуствоПаралелни стъпки, паралелни пространствае дългосрочна инициатива за подпомагане и допълване на специализираното образование в сферата на визуалните изкуства. Целта й е да предложи достъпна и синтезирана информация за историята, теорията и методиката на преподаване на модерно и съвременно изкуство.

Платформата разчита преди всичко на неформални образователни практики. Чрез поредица от уъркшопи, презентации, художествени акции и изложби се търси възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява. Създадената за нуждите на платформата методическа система обхваща обучения в областите: лендарт, стрийтарт, овладяване на пространството чрез художествени инсталации и конструкции, кинетично изкуство, дигитална фотография, видеоарт, пърформанс, интерактивно изкуство, художествен контекст. Едновременно с това се изгражда и общодостъпна онлайн база данни с учебни материали (http://ps.alos.bg/).

Приоритет на инициативата е подпомагането на специализираните средни училища по изкуствата и културата към Министерството на културата. До момента в нея са реализирани над 100 уъркшопа с участието на повече от 2100 ученици и преподаватели от всички училища по изкуствата в България.

Училищата по изкуствата и културата към Министерството на културата са създадени в далечната 1976 г., при  трансформирането на тогавашния Комитет по култура в министерство. Изначално е заложено подготовката в тях да следва цялостна дългосрочна визия, чиято цел е да съхранява и надгражда националното наследство в областта на занаятите и изкуствата. Създадени са възможности за изучаване и опазване на традициите, и адаптирането им към днешния ден. Голяма част от художествените занаяти в нашите градове и региони са съхранени и са се превърнали в ресурс за развитие именно благодарение на тези професионални училища.

Към момента функционират общо 23 училища по изкуствата и културата, в 15 от които са застъпени специалности в сферата на визуалните изкуства и занаятите.

Реализациите в настоящата изложба отразяват възможностите за адаптиране на традиционното художествено образование към изразните форми на съвремието.

АЛОС е неправителствена организация, чиято мисия е създаване на подходяща културна и социална среда за пълноценен живот в България. Основана е като Център за неформално образование и културна дейност през 2003 г.

АЛОС подпомага инициативи в областта на визуалните изкуства, музиката, театъра и литературата. Екипът на организацията разработва образователни алтернативи за подготовка на артисти, формиране на публики и стимулиране на културния контекст. Действа активно в сферата на мениджмънта на културата като организира изложби, концерти, презентации и форуми. АЛОС е инициатор и партньор в редица артистични и младежки проекти в България, Германия, Испания, Италия, Чехия, Естония, Румъния и други страни.

 

Автор:
Център Алос
Публикация:
01.05.2018 г. 14:56
Етикети:
изложбаЦентър Алос
училища по изкуства
Град Арт
паралелни пространства
Паралелни стъпки
Образователна платформа за съвременно изкуство
Посетено:
1362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27602-grad-art-pred-narodniya-teatar