Изложби

Галерия "Папийон" представя Игната Василева и Миряна Генчева

Изложба живопис и скулптура, 03-22 май 2018

Галерия "Папийон" представя Игната Василева и Миряна Генчева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт галерия Le Papillon

представя

Игната Василева / Ignata Vasileva

Миряна Генчева / Miryana Gencheva

„Из тайните на градината“ /

From the Secrets of the Garden”

изложба живопис и скулптура

от 03 до 22 май 2018

 

„Тук всяко дърво е отделна тайна която крие в себе си истинските скрити имена... Ако искаш да познаеш себе си - трябва да преминеш през тази врата, да влезеш в сърцевината на дървото и да се спуснеш до най-дълбоките му корени, за да се срещнеш с изначалното си име… Ала знай, че тази врата е вход, но не и изход… Влезеш ли веднъж - няма връщане назад… И аз тогава влязох … И се превърнах в Тайна.“

Роман Кисьов

 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи в този най-красив и цветен месец май, за първи път в съвместна изложба, пищната живопис на Игната Василева и приказните пластики на Миряна Генчева. Две  талантливи авторки, с различни изразни средства, но с еднаква страст и романтичен подход, пресътворяват красотата и мистиката на природата, която ги вдъхновява. Обединени от любовта си към хубостта и загадъчността чрез общата тема „Из тайните на градината“ и двете умело покоряват вниманието на нас зрителите, въвличащи ни в цветните истории на не едно зелено пространство. Като че ли разкриваме легендите от създаването на Райската градина. Усещаме възторгът, който предизвиква една градина – птиците, слънцето, вятъра, уханията, съзнанието за вечност и любов към красивото, доброто и полезното. Според художничките, Бог сътворява градината с любов и я изпълва с красота, поднася я като дар на хората. Градината непрекъснато се променя, дори часове могат да я променят. Ако има силен вятър или дъжд, той може да отнесе цветовете. Ако изгрее слънце, то може да накара едно цвете да разтвори листенцата си и да привлече много пчели и пеперуди.

Игната Василева е автор с дългогодишен опит в областта на живописта. Картините и имат завладяващо присъствие сред публиката и се радва на голям успех сред колекционери от страната и чужбина. Тя черпи вдъхновение от богатството и многообразието на цветята и птиците в градините и не спира да създава положително настроение с богатите си платна с бликащи багри и ефирност. Използвайки ефекта на едрите форми, често с пастелни, но искрящи цветове, тя убедително създава илюзията, че сме погълнати от бурния таен живот на градините. Като че ли сме малкото, което допълва и е част от тази цветна хармония. Тя притежава изключителната дарба да открива красотата дори и на най-неподозираните места, и да й вдъхва живот върху бялото платно. В колоритните й картини ярко си проличава възхищението й пред природните прелести и нестихващото й любопитство към света. Посвещавала е свои творби и изложби на редица известни ботанически градини, както на градината на Фердинанд, така и известните ботанически градини на Ню Йорк, Венеция​, остров Корфу, редица Холандски цветни градини. Интересите на Игната не се изчерпват само с изобразителното изкуство. Освен член на Съюза на българските художници, тя членува и в Българското дружество за защита на птиците и от дълги години се занимава с японска чайна церемония.

Скулптурите на Миряна Генчева сякаш идват от различен свят – нежни, фини и изящни. Прецизно замислени и изпълнени като на един дъх ефирни девойки, понякога придружени от животни или като че ли самите те са градински творения. Всяка нейна фигура има собствена приказна история и замечтан поглед някъде в безвремието. Те въздействат, омагьосват и предават емоции и настроения, провокират любопитство без да натрапват своето мнение и мироглед, оставяйки у зрителя усещането за съпреживяно емоционално пътешествие. Миряна Генчева е програмист по професия, но сбъдва своята мечта да изработва скулптури от полимерна глина, печелейки много почитатели с представянето им на българска и международна публика вече в няколко изложби и участия в международни форуми. Тя затвърди сериозно любимото си занимание в професия и често виждаме нейния въздействащ пряк израз на търсенията и възгледите й.

 

Какво споделят двете авторки за своя личен свят? Отговорите можем да открием, както потапяйки се в съзерцанието на приказната магия на творбите им, така и от собствените им думи.

Игната Василева:

„Изконно във всеки от нас е заложен стремежа да пребъдваме в силна духовна връзка с природата. Разлиствала съм стари ръкописи и съм се учудвала на авторите им какво дълбоко познание притежават за природата. Създавайки градина, са се ръководели не само от естетически, но и от духовни критерии.

Градините, които аз рисувам, са само опити да намеря верният път към духовно единение с природата и са вдъхновени не само от непрекъснатите ми наблюдения на сезоните в градините около мен, но и от средновековните автори, чиито произведения ме правят един щастлив мечтател, който се надява един ден да сътвори една съвършена градина.

Човек трябва да прави нещо за хората, за света. За мен опазването на природата и по-специално на птиците е точно това! Приела съм го като собствена мисия и го изобразявам в картините си. „Рисувам“ възхвали. Ако покажа на хората колко е прекрасна природата, значи съм постигнала нещо, колкото и малко да е то! “   

Миряна Генчева:

„Винаги съм искала да правя скулптури. Още от съвсем малка, мачках разпалено пластилина и пресътворявах фантазиите си в кривокраки зайчета хрупащи гигантски моркови. Сега откривам в себе си същата страст, която ме подтиква да изработвам микроскопични пръстчета или да рисувам рошави мигли. Най-магичният момент от процеса на направата е когато усетя тяхната мъничка същност да оживее в ръцете ми. Магията да са съществували преди само като нежни идеи, а в следващия момент да са в ръцете ми и да ме гледат със своите си очета и своите мънички мисли, не може да се сравни с нищо. Моите кукли са отражение на мирогледа ми, пряк израз на мечтите и възгледите ми. Всяка една от тях е изработена с много любов и нежност, въплъщава една красива идея. Чрез скулптурите си се опитвам да предам порива на въображението си и да съчетая по уникален начин необикновени неща.

Искам да подсиля внушението, въплътено във всяка композиция. Целта ми е да провокирам наблюдателя, да предизвикам любопитството му. Ако има нещо, което да обобщи цялото ми творчество, това е желанието ми да създавам. Това е напълно достатъчно да ме тласка да се развивам и продължавам.

Предпочитаният материал от мен е съвременните поколения глина, както съхнещата на въздух, така и полимерната. За всеки проект е различно, в зависимост от това, какво бих искала да постигна. При създаването на творбите си използвам акрилни и акварелни бои, всяка уязвима част е защитена с лак. …Втренчваш поглед и се мъчиш да разбереш какво е отпред. Дали е сянка в мъглата или съзнанието само си изгражда образ? Но не е важно какво е пред теб, важното е да го почувстваш, да те изпълни до край, да накара всяка твоя частица да завибрира в хармония с авторския замисъл. Тогава в теб започва една мелодия, едно ликуване!“

 

Изложбата на Игната Василева и Миряна Генчева ще можете да видите от 03.05. до 22.05.2018 г. в галерия Le Papillon на ул. "Драгоман" 12, до Куклен театър - Варна.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Миряна Генчева е родена в София през 1979 г. Завършила е руско основно училище, след това английска гимназия, СУ "Климент Охридски".

Изучавала е рисуване при Таня Запрянова, която според авторката й показала как наистина да вижда формите и цветовете на заобикалящия ни свят. В момента е главен редактор на списание „Интериор, дизайн, магазин“.

 

Игната Василева

Образование: 1993-1996 г. - Академия „Жул Паскин” София с преподаватели: Долорес Дилова,    Огнян Цеков, Проф. Николай Майсторов; Член е на СБХ.

Изложби

2017 „Отражение на емоцията" Ellinor's House , София
2016 „Salon d`Automne“ - Wadenojen, Netherlands
2016 "Венеция'' - Галерия „Натали“ София
2015 “Голямото завръщане“ - СУ „ Св. Климент Охридски“
2015 „Мостове - Ponti“ - Chiesa di san Pantalon, Венеция
2015 „Сърцето на градината“ - Галерия София Прес
2014 „Слънце в градината“ Галерия „Натали“
2013 „Градината на слънцето, в която пазя птиците“ - Галерия „София прес“
2013 „Salon d`Automne“ - Wadenojen, Netherlands
2012 „Градина в градината” - Университетска Ботаническа градина - София
2012 „Дърво на живота” VIVACOM Art Hall, София
2011 „Музиката на гората” НПМ, София
2011 „В началото”, София
2010 „Слънца в стаята” – Галерия Актив Арт – Варна
2008 „Градините на цар Фердинанд I” – Градска художествена галерия – Варна
2007 „Градина на вдъхновението II” - Университетска Ботаническа градина - София
2004 ”Градина на вдъхновението I” - Университетска Ботаническа градина - София
2007-2011 Годишна изложба – Галерия Астри – София
2007 „Цветята” – Галерия Актив Арт – Варна
1998-2011г. Национални изложби живопис – СБХ, Шипка 6, София
2000 Национална младежка изложба живопис – СБХ, Шипка 6, София
2000 „Цветето” – Галерия Акта, Габрово (Фондация Р. Алексиев)
2001 Изложба акварел , Фондация Синаиде Джи, Рим, Италия
2000 Трето международно биенале на рисунката, Полша

Собствени кураторски проекти:

2011 Национален природонаучен музей, София – „Музиката на гората”
2012 VIVACOM Art Hall, София – „Дърво на живота”

Автор:
галерия "Папийон"
Публикация:
30.04.2018 г. 15:29
Посетено:
1232
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27598-galeriya-papiyon-predstavya-ignata-vasileva-i-miryana-gencheva