Изложби

Фотографска изложба „Образите помнят вместо нас”

По случай 120 години от създаването на Българска телеграфна агенция (БТА)

Фотографска изложба „Образите помнят вместо нас”

 

◊ ПОКАНА

Акцент в политиката на Фотофабрика са мащабните изложби на широкоформатни фотографии, експонирани в сърцето на София. Специалните сборни селекции на снимки, създадени за влиятелни агенции като Ройтерс, АФП, Гети имиджис, ДПА се наложиха като запазена марка на Фотофабрика. Петото издание на фестивала продължава традицията да представя кадри от световния фотообмен, превръщайки  минувачите в зрители и съучастници, но този път чрез снимките на едни от най-добрите български фотографи, работили за БТА.

На 30 април (понеделник) на Моста на влюбените, НДК в София ще бъде подредена изложбата „Образите помнят вместо нас”, посветена на 120 години от създаването на Българска телеграфна агенция (http://www.bta.bg/bg/).  

• Пресконференция за събитието ще се проведе на 30 април от 12:00 ч. в Пресклуба на БТА.

„Образите помнят вместо нас” е фоторазходка във времето, представена в 58 кадъра, избрани от най-големия фотографски архив у нас – този на Българската телеграфна агенция. Там се съхранява образната летопис (над 5 млн. снимки) на всичко по-важно, случило се в страната ни от 50-те години на миналия век.

Куратор на изложбата е доц. Георги Лозанов, който търси професионалното майсторство и естетиката в агитационната фотожурналистика. Интересува се от фотографиите като авторско постижение, независимо от техния обект. Следи превръщането на историята на общността в човешки истории, в преживяване, жест или поглед: „Докато фотографията прави историята, историята прави фотографията”

Не пропускайте тази среща с образи от нашето вчера!

Ще имате привилегията да се разходите назад във времето, когато всичко все още беше очакване и надежда.

Кога и къде:

  • 30.04. – 13.05., Мост на влюбените (НДК)
  • 14.05. – 30.06.

120 ОУ „Г. С. Раковски”, бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви”

Национално музикално училище „Л. Пипков”, ул. „Оборище” 17

Допълнителна информация по темите и събитията от програмата на фестивала Фотофабрика ще откриете на сайта: https://www.fotofabrika.org/bg

Петият фестивал Фотофабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 година. Фестивалът включва проектите: “Пет портрета”, финансиран от Столична програма “Култура”, ”България - поглед отвън, поглед отвътре”, реализиран с финансовата подкрепата на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.; Национален фонд „Култура“; “Паметта на града - фотомаратон и изложба”, изпълнявани с финансовата подкрепа на Столична община Програма Европа 2018 г. УниКредит Булбанк е дългогодишен партньор на Фестивала.

Очакваме ви!

 

Българска телеграфна агенция (БТА)

http://www.bta.bg

Двайсет години след освобождението на България от турско робство, в първите дни на 1898 г., към новоучреденото Министерство на външните работи и изповеданията е създадена служба за „доставяне на телеграфни съобщения за събитията в чужбина”. Така е поставено началото на Българска телеграфна агенция - единствената информационна агенция в света, която от тогава досега не е променяла името си.

На 1 февруари 1898 г. с Приказ номер 28 на княз Фердинанд за първи директор на информационната агенция е назначен Оскар Искандер, доктор по философия, редактор и издател. Две седмици по-късно, на 16 февруари излиза първият бюлетин на агенцията.

Тази дата традиционно се приема за рождения ден на БТА.

Първият бюлетин на агенцията е написан калиграфски и собственоръчно е подписан от Оскар Искандер. От 4 страници е и съдържа 7 информации: новина от Виена за влошеното здравословно състояние на Нейно Височество княгиня Клементина, новини от балканските държави за политически интриги, атентати и полицейски разследвания, информация за предстоящ дуел в Париж, сводка за движението на цените на европейските борси.

БТА е една от първите 10 информационни агенции в Европа и света.

Създаването й е резултат на осъзнаването на силата на информацията - младата българска държава и обществото ни са изпитвали необходимост да знаят какво се случва по света, а светът е проявявал засилващ се интерес към България.

За разлика от повечето информационни агенции през 19-и век, които били частни, БТА е със статут на държавна институция от началото на съществуването си.

В момента БТА има 30 кореспонденти в страната, а от 2007 г. и кореспондентски пункт в Брюксел. На 13 май 1991 г. се открива първият пресклуб в сградата на агенцията. След 2003 г. БТА създава мрежа от пресцентрове в София и регионите, която вече обединява петнайсет пресклуба (в София, Велико Търново, Хасково, Видин, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кюстендил, Казанлък, Враца и два извън България - в Босилеград, Сърбия и в Тараклия, Молдова).

Агенцията е в постоянен обмен е с най-влиятелните медии от 5 континента. В БТА се работи с петнадесет чужди езика, сред които китайски, арабски, гръцки, турски, полски, чешки и унгарски.

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.04.2018 г. 13:23
Етикети:
фестивал Фотофабрикафотографска изложбаизложбагодишнинаБТА
Образите помнят вместо нас
Българска телеграфна агенция
Посетено:
1029
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27594-fotografska-izlozhba-obrazite-pomnyat-vmesto-nas