Изложби

"Дърво и Храм" - изложба на Александър Телалим в галерия "Абсент"

"Дърво и Храм" - изложба на Александър Телалим в галерия "Абсент"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 25.04.2018 г. в галерия "Абсент", ул. "Цар Самуил" № 37, ще бъде открита изложбата "Дърво и Храм" на Александър Телалим. Откриването e от 18.30 часа, а за приятната обстановка ще се погрижи Светослав Дерменджиев - виолончело.

Галерия „Абсент” представя дългоочакваното продължение на една особена изложба в петгодишната си история – след акварелните писма на Александър Телалим до Винсент ван Гог, в “Дърво и Храм” се срещат вече няколко художника – Винсент, Клод Моне, Пол Клее и, разбира се, Телалим. Това е визуален аналог на „Игра на стъклени перли” на Херман Хесе: идеята на едно произведение е преосмислена и представяна по начина, по който откроява връзката с подобна идея в друго произведение и на друг автор.

Художникът Александър Телалим е българин от украинската част на Бесарабия. Роден е през 1966 г. във Владичен. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва „Стенопис“ в Националната художествена академия.

Той е един от най-добрите български акварелисти, автор на над 60 самостоятелни изложби в страната. Неведнъж представя изкуството на България и Украйна пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури - на Изтока и Запада. Създава своя уникална калиграфия на кирилица  в източен стил.

“Теми, към които постоянно се връщам - противоположност и преплитане на интуицията и рационалното, извисяването на Природата в човешкия Дух, вълнуват не само мен, интересно ми е да намеря връзката в творчеството на дaлечни съмишленици.” -  Александър Телалим

Автор:
Акварелна галерия "Абсент"
Публикация:
25.04.2018 г. 15:17
Посетено:
1291
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27572-darvo-i-hram-izlozhba-na-aleksandar-telalim-v-galeriya-absent