Изложби

„От... До” - изложба графика и керамика на Румен Нечев

26 април – 16 май 2018 г., Галерия "Ларго" - Варна

„От... До” - изложба графика и керамика на Румен Нечев

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

„От... До”

Изложба – графика и керамика на Румен Нечев

26 април – 16 май 2018 г.

Откриване на изложбата на 26 април, четвъртък, от 18:30 часа в галерия „Ларго“, Варна, ул. "Хан Крум" №8

Среща на автора с медиите - на 26 април от 13:00 до 14:00 ч. в галерията.

 

От 26 април Арт Галерия "Ларго" с особено удоволствие ще представи един от най-мощните и запомнящи се съвременни художници – Румен Нечев. В настоящата изложба пловдивчанинът ще се представи с подбрани творби от работата му в последните години в областта на графиката и керамиката. Експозицията е озаглавена „От... До”, визирайки както разнообразните техники, които авторът използва в работата си – ОТ офорта ДО рисунката, ОТ живописта ДО керамиката, така и дългия период от десет години от 2008-ма до 2018-та година, който е минал от последната му самостоятелна изложба във Варна.

Румен Нечев е автор с множество самостоятелни изложби в България и в странство. Творчеството му е оценено подобаващо от критиката чрез двадесет и четирите различни престижни награди, присъдени му от 1986 година до сега. Участва в повече от дузина кураторски проекти и изложби у нас и в чужбина, посветени на графиката, а творбите му са част от най-престижните европейски графични колекции. Но всичко това не е случайно. В творбите на Нечев времето и пространството често излизат извън познатите представи. Художникът е изкушен от историята и древните артефакти, от етнографията и фолклора. Познанието, което е натрупал в тези насоки, е пречупил в творбите си през един особено интересен, оригинален светоглед – този на твореца с чиста душа и необременено съзнание. Румен дълбае не само плочата или керамиката, с творбите си той дълбае нашите души. Показва ни непознати или позабравени истории, повежда ни в света на чистата, първична емоция. Графиките му са изпълнени с негова авторова техника, включваща ръчно леене на хартията, отпечатване с преса, а след това топъл печат със сребърно или златно фолио. В керамичните творби Нечев използва смесители и съставки, които придават на глината цвета на нощта или отблясъците на звездното небе. Във всяка своя работа пловдивчанинът търси новото, експериментира, рискува. В резултат творбите му излъчват една особена енергия, а стилът му е разпознаваем и самобитен. И всичкото това дълбаене в техниките на работа, експериментите, са причинени от неспокойния дух и безграничното въображение на един уникален български художник – Румен Нечев.

Откриването на изложбата е на 26 април, четвъртък, от 18:30 часа в галерия „Ларго“, Варна, ул. "Хан Крум" №8. Повече снимки от новата изложба можете да видите на www.largogallery.com.

                                                                                                                          

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ - София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
24.04.2018 г. 13:33
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27563-ot-do-izlozhba-grafika-i-keramika-na-rumen-nechev