Изложби

Горди лотоси и прелестни лилии

Музей "Азия и Тихоокеания" - Варшава

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба фотография на Едита Витхен
„Горди лотоси и прелестни лилии”

Музей "Азия и Тихоокеания" във Варшава

Откриване на 26 септември 2006 г., 18 ч.,
Музей “Земята и хората”, бул. "Черни връх" № 4

Организатори:
Фирма МедУСА - Варшава и Полски институт в София


◊ ПОВЕЧЕ

Анджей Вавжиняк (р. 1931 г.)

В началото - моряк, пътешественик и досега, бивш дипломат, известен на много местни хора - от знаменитости до обикновени хора във Виетнам, Лаос, Индонезия, Непал, Афганистан, Намибия, в Босна и Херцеговина, Тимор, почетен генерален консул на Република Шри Ланка в Полша от 1997 г.

Анджей Вавжиняк е известен специалист и ценител, както и колекционер на източното изкуство, творец, доживотен директор и научен ръководител на основания от него Музей на културата на народите от Азия и Тихоокеанския район, идеен творец и реализатор на неконвенционални методи и средства за популяризация на ценностите на културата на народите от Азия и Тихоокеанския район.

Член на полския комитет по въпросите на ЮНЕСКО, член на Полската академия на науките, основател и действителен член на много други институции в Полша и член-кореспондент и почетен член на редица задгранични институции.

Кавалер на редица полски и чужди отличия. 
Е-mail: 
plawmaip@muzeumazji.pl

Едита Витхен
- автор на изложбата

Тя прекарва дълго време в Индия и Индонезия, в Китай и други страни. Опитва се да разбере източното възприемане на обкръжаващия свят, и по елегантен артистичен начин го пресъздава по традиционен символичен начин. Специалист и преводач на редица философски книги на Изтока.

Специализирала в далекоизточните страни, ръководител на екип от специалисти по прилагане на източните знания и опит в ежедневието на бизнес-средите на западна Европа.

http://www.edytawittchen.pl 
Имейл:
alatus@edytawittchen.pl


◊ ИНФОРМАЦИЯ ЗА МУЗЕЯ

http://www.muzeumazii.pl 
tel/fax 0048-22-621 9470
Poland 00-403 Warszawa, ul. Solec № 24

Музеят на Азия и Тихоокеания е основан на 22.02.1973 г на базата на частна колекция, предадена в дар на държавата от Анджей Вавжиняк, назначен за доживотен директор на този музей. Началната колекция е събрана от него по време на няколкогодишната му работа като дипломат в Индонезия. Музеят събира, обработва научно и експонира сбирки от всички държави на Азия, Океания и Австралия, като директораът до днес продължава да е организатор и участник в експедициите. 

Изложбата от художествени фотографии и кратки текстове „Горди лотоси и прелестни лилии” - символи на възвишения дух над “блатото на ежедневието” бе открита на 2 юни 2006 г. в Галерията на МАиП „Фангоровка” в Ботаническата градина на Варшава в присъствието на дипломати от няколко азиатски страни. През юли и август тя е показана в Торун (Полша) в Ботаническата градина.

Гостуващата изложба е създадена по съвместен сценарий на авторката и юбиляра Анджей Вавжиняк – с нея той отбелязва своята 75-та годишнина.

Изложбата ще бъде представена и в други градове.
Автор:
Полски институт - София
Публикация:
21.09.2006 г. 13:48
Посетено:
346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2753-gordi-lotosi-i-prelestni-lilii