Изложби

„Universe“ или Цветето на Живота – изложба на Цвета Убчева

Концептуална фотография, мултимедия, сребърни бижута

„Universe“ или Цветето на Живота – изложба на Цвета Убчева

Цвета Убчева, "Цветето на Живота"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Графит“ – Варна

представя

„Universe“ или Цветето на Живота – изложба на Цвета Убчева

18-28 април 2018

 

„Universe“ е концептуален фотографски проект в непрекъснато развитие на Цвета Убчева, върху който тя работи от 2013 г. Проектът е представен в София през 2014 г. и в Пловдив през 2017 г., настоящата изложба е първа възможност за зрителите във Варна – градът, в който авторката живее и работи, да се срещнат с него.

„Universe“ е в същността си творческото визуално изследване на Цветето на Живота – основна фигура в свещената геометрия. Фотографската серия е реализирана с природни обекти (цветя, черупка на охлюв), подчинени на Числовия ред на Фибоначи и принципа на Златната спирала. Използвани са техните цветове, форми, положение в пространството, числена и геометрична пропорционалност.

„Насочих се към тази идея, защото бях провокирана от книгите на Друнвало Мелхизедек, който изследва свещената геометрия. Това, което правя, е като цяло съвременно изкуство, а не само фотография. Водеща е идеята, харесва ми свободата при избора на средствата, с които автора може най добре да я изрази. Благодарение и на пътешествията си разбрах, че трябва да продължа да развивам тази тема и по друг начин. Серията „Universe“ е отворена, тя се надгражда, с времето ще се включат и други елементи“, казва Цвета Убчева.

Изложбата „Universe“ включва 20 фотографии (формати 35/35 см., 50/50 см. и 100/100 см.), разпечатани на еталбонд и кристалбонд, 2-минутно видео (3D изображения на Цветето на Живота) и сребърни бижута в лимитиран тираж (дамски колиета, пръстени и обеци, както и няколко мъжки модела) с Цветето на Живота и Семето на живота, с които се търси въздействието на символа.

 

◊ ЗА АВТОРА

Цвета Убчева е родена в град Ихтиман. Живее и работи във Варна. С фотография се занимава професионално от 2009 г. насам. Завършва курсове по фотография в Кино фотоклуб Варна с преподавател Ангел Ненов и майсторски клас по концептуална фотография при Ивайло Стоянов. Интересите й са насочени в областта на концептуалната фотография. Сред останалите фотографски серии, върху които работи, са „Българката“ (по Владимир Димитров-Майстора), „My canimo”, „Дневни сенки“, „Плодове“, „Марс“. Има самостоятелни изложби в Галерия „Arsenal of Art“ – Пловдив, Галерия „Фотоконцепт“ – София, Галерия „Актив арт“ – Варна и участия в десетина колективни изложби, сред които „Интериорен дизайн и фотография“ (София 2016), „Winterhits“ („Червената къща” – София, 2015), „Седмици на концептуалната фотография“ (София, 2014), „Out of context“ (МОЛ - Варнa, 2013), „Духът на Варна“ (Месец на фотографията“, Галерия „Ларго“ 2012), „Лято без риск“ (Варна 2012), „Цветове в снега“ („Актив арт“ – Варна 2011).

През 2016 г. печели Голямата награда на журито в конкурса „Необикновени истории“ на Фотоваканция с проекта „My Camino“, а през 2014  г. – трета награда на конкурса на Фото-форум фест с. Баня, Банско. Сред финалистите в Четвърти международен фотосалон – София (2012), XVII биенале на ФИАП „Българската зима“ (2012), конкурс „Антидрога-Антиспин“, организиран от Община Варна (2012), „Музика в обектива“ на Фотографска академия – София (2009). През 2015 г. реализира фотокнигата „E-Zero“ заедно с фотографките Надежда Шипкова, Надежда Павлова и Галя Йотова, която съществува в около 50 екземпляра ръчна изработка.

Официална страница на Цвета Убчева: https://tsvetaphotography.com

Автор:
Елена Владова
Публикация:
19.04.2018 г. 16:47
Посетено:
1633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27525-universe-ili-tsveteto-na-zhivota-izlozhba-na-tsveta-ubcheva