Изложби

Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството - от иконата до светския портрет

Изложба в Националната галерия, 19 април – 17 юни 2018

Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството - от иконата до светския портрет

Николай Павлович. "Момиче"

 

◊ СЪБИТИЕТО

Националната галерия

и

pinks.bg

представят

Вместо Ренесанс:

Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет

19 април – 17 юни 2018

Откриване на 19 април, четвъртък, в 18.00 часа, Двореца, пл. „Княз Александър І“

 

Блясъкът на Българското Възраждане оживява в уникална изложба, подготвена от екипа на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни е представена през произведенията на изключителните ни зографи и първите ни светски художници. Това е епоха на икономически, социален и културен подем на българската народност в Османската империя. Началото на този процес се отнася към средата на XVIII в., ознаменува се с „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски през 1762, и завършва с революционните движения и Освобождението през 1878. 

В изложбата са събрани на едно място икони и портрети на най-значимите възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-големия реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски реформатор – Георги Данчов.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ в рамките на Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018, и е подкрепен от Първа инвестиционна банка.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
18.04.2018 г. 13:44
Етикети:
изложбапроектНационална галерия
Вместо Ренесанс: Българското Възраждане
Посетено:
1616
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27515-vmesto-renesans-balgarskoto-vazrazhdane-v-izkustvoto-ot-ikonata-do-svetskiya-portret