Изложби

Изложба "A DREAM" в галерия "Етюд"

Дебютна изложба живопис на Румяна Дамянова

Изложба "A DREAM" в галерия "Етюд"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Етюд" представя

"A DREAM"(Една мечта)

Изложба живопис на Румяна Дамянова

Откриване на 25 април (сряда), 19:00 ч.

Изложбата ще може да бъде разгледана в пространството на галерия "Етюд" (ул. "Цанко Церковски" 34, София) до 16 май 2018.

 

Галерия „Етюд“ представя изложбата “A DREAM” (Една мечта), която представя творби, рисувани в периода 2014-2018 г. и е дебютна самостоятелна изява на Румяна Дамянова. Отразяващата се върху платната „мечта“ (или „сън“) е не просто създадена от въображението представа – тя е пъстроцветна, красива, нелогична, нереална, проекция на непреодолимия импулс за експресия на случващото се в личните емоционални хронос и топос, което може да бъде изразено единствено по този начин. Представените платна са създадени с разнообразни художествени средства, в по-голямата си част абстрактни, необективни, обединени от ярката палитра на „мечтаното“ – релефни, покрити със слоеве от динамични и искрящи цветове, и вибриращи от наситена енергия. В творческия фокус на художничката е абстракцията и необработената експресия, постижима единствено с цвят, различни инструменти и материали, текстура на платното, мазки на четката, шпаклата или просто пръстите. Онова, което дълбоко я вълнува е предаването на емоцията посредством ефектите от фрагментираното и дефрагментирано изображение, полагането и „връщането“ на цвета, промяната на художествените медиуми.

Като художник Румяна има неспокоен ум и непрекъснато провокира и предизвиква себе си с нови, различни средства, материали, методи, инструменти и идеи. В разнообразните си творчески търсения тя се опитва преди всичко да се забавлява като прилага на практика усещането, че изкуството е възможно само като лийла (игра) и се появява изпод ръцете на художника когато пуруша (духът) е отделен от пракрити (тялото), а умът му е в нирвичарта (без мисли).

 

◊ ЗА АВТОРА

Румяна Дамянова е индолог по образование, със защитена в СУ „Св. Климент Охридски“ докторска дисертация по индийска литература, свързана с театрално-танцовото изкуство. Завършила е курсове по графика и архитектурно рисуване, към момента продължава да се обучава и образова предимно посредством различни онлайн платформи. Активна е като художник от края на 2014 г.

Изложби:
- Съвместна международна: Le Stagioni Dell’Arte IV, Болоня, януари 2017

Конкурси:
- Abstracts, Light Space&Time online Gallery, March 2017, Награда: Special Recognition Category for Shiva Tandavam
- Animals, Light Space&Time online Gallery, June 2017, Награда: Special Merit Category for Cookie Monster

Уеб страница: https://www.celesteprize.com/roumiana.damianova

 

Автор: галерия "Етюд"
18.04.2018 г. 10:33
Посетено: 1175
Етикети: галерия Етюд, живопис, Изложба, Румяна Дамянова
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27510-izlozhba-a-dream-v-galeriya-etyud