Изложби

Силата на социалния плакат

Акция, представяща най-високите постижения на съвременния социален плакат

◊ ИЗЛОЖБАТА

От 23 април 2018, в продължение на повече от месец във фоайето на Театър „Азарян”, НДК за пръв път у нас ще бъдат представени  едни от най-високите постижения на българския и световен социален плакат.

Изложбата обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите: Плакат – апел, копродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс  и на сценичния плакат в София, финансирана от програма „Култура” на Столична община; втората серия от трилогията  BG Плакат – социални плакати, част от Културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, реализирана с финансовата подкрепа на НФК, както и разтърсващите фотографии на Фриско колектив, един от инициаторите на настоящия проект.

Акцията, която е резултат от съвместните усилия на две влиятелни в света на плаката международни институции - триеналетата на политическия плакат в Монс, Белгия (създ. през 1978) и на сценичния плакат в София, България (1995) и на фотографското  обединение „Фриско колектив” включва:

  • Наградени плакати, специално селектирани от всички досегашни 13 издания  на най-старото и авторитетно изложение за политически плакат – триеналето в Монс, Белгия;
  • Малко известни или позабравени произведения на български автори, премирани в различни световни и национални конкурси за социални плакати, издирени от лични колекции и от фонда на софийското триенале;
  • Фотографии със силно изразено социално съдържание, дело на „Фриско колектив”, които от няколко години съпътстват всички плакатни изложби на триеналето в Монс.

Представените български автори са както прочути майстори на плаката като Борис Ангелушев, Евгени Йонов, Асен Старейшински, Йордан Петров, Сашо Каменов, Божидар Икономов, проф. Димитър Тасев, проф. Димитър Серезлиев, проф. Николай Николов, Петър Сл. Петров, така и актуални съвременните  артисти: Красимира Друмева, Кирил Златков, Люба Томова, Анна Симеонова, Ненко Атанасов и др.

Сред близо 100-те плакатисти, представители на 20 страни от целия свят са знакови имена като: Ален ле Кернек -  Франция, Лекс Древински, Полша/Германия, Уве Льош, Матиес Холдер – Германия, Давид Тартаковер и Йози Мендел – Израел, Мехди Саееди, Иран, Никлаус Трокслер и Штефан Бунди - Швейцария, Радомир Постл - Чехия, Тадеуш Пихура и Лешек Зебровски Полша, Фанг Чен - Китай и много др.

Представените произведения са художествена и гражданска реакция срещу разделителните линии между общности, културни модели и срещу несправедливостта в нейните индивидуални и глобални проявления. В контекста на една разединена и нервна международна среда, в която липсата на толерантност, агресията, неспособността за разбиране на другия, водят до ескалация на омразата, настоящата акция е подтик да се обърнем към изконните и универсални ценности на хуманизма и демокрацията.

Програмата на проекта включва:

  • 23 април 2018, понеделник, 17.30 – ексклузивен тур за журналисти и студенти сред експонатите на изложбата, НДК, фоайе на Театър „Азарян”;
  • 23 април 2018, понеделник, 18.00 – официално откриване на изложбата, НДК, фоайе на Театър „Азарян”;
  • 24 април 2018, вторник, 14.00 - лекция и презентация на Патрик Томбел, НГПИ „Св. Лука”, бул. „Сливница” 134

 

За допълнителна информация: Албена Спасова, 0888 90 14 14, albenasa@abv.bg

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
17.04.2018 г. 17:58
Етикети:
Софиятриенале на сценичния плакатТеатър Азарянпроектизложба
триенале на политическия плакат
Монс
Фриско колектив
социален плакат
Посетено:
1329
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/27505-silata-na-sotsialniya-plakat